Chemische wapens-eenheid oefent in regio

Gepubliceerd: 18-10-2018 16:10. Bijgewerkt: 18-10-2018 17:29

Het nationaal chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair-team van de Landmacht oefende donderdagmiddag in het buitengebied van Winterswijk. Er werd een situatie nagebootst waarin mogelijk chemische of biologische wapens ingezet zouden zijn.


"Onze eenheid is bedoeld om 24/7 politie, brandweer en ambulance te ondersteunen bij chemische of radiologische incidenten", aldus Kapitein Michiel Veerbeek. De locatie in het buitengebied van Winterswijk werd gekozen om de diversiteit in de trainingen van de eenheid te vergroten. "Hier kunnen we op een andere manier trainen dan op onze eigen locatie. Dit is een woning, waarbij niets in scène is gezet. De meeste oefenlocaties zijn bekend bij onze mensen, hier worden ze in het diepe gegooid. Op die manier wordt iedereen geprikkeld om het op een andere manier aan te lopen."

Winterswijk was niet om een specifieke reden gekozen. Alle oefenlocaties die de Landmacht aangeboden krijgt, worden aangegrepen. De eenheid verricht erg specialistisch werk en daarvoor moet er veel getraind worden. In de praktijk wordt het team niet vaak ingezet. "Op het moment dat het wel plaats gaat vinden, moeten we geoefend zijn", aldus Veerbeek. "De gebeurtenis in Engeland met de Russische spion Skripal heeft aangetoond dat zulke situaties in Europa ook mogelijk zijn. Bij zulke situaties kunnen wij als eenheid een bijdrage leveren aan de veiligheid in Nederland."

Foto: REGIO8


Copyright © 2019 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)