Buurtbussen in regio staan voorlopig stil

Gepubliceerd: 28-08-2020 16:08. Bijgewerkt: 03-09-2020 9:05

De buurtbussen van Arriva in de Achterhoek gaan niet voor eind september de weg op. Eerst moet een onderzoek van TNO duidelijkheid geven op welke manier chauffeurs en passagiers op een verantwoorde manier kunnen reizen tijdens de coronacrisis.


“De daaruit voortvloeiende maatregelen moeten eerst worden ingesteld en dan kan de buurtbus pas de weg op”, zegt woordvoerder Liesbeth Oelen van Arriva. De buurtbussen in de Achterhoek rijden sinds half maart niet meer. De bestuurders die vrijwillig op de buurtbus rijden zijn vaak op hoge leeftijd en vallen in de risicogroep voor het coronavirus. Daarnaast is het bijna onmogelijk om in de buurtbus anderhalve meter afstand te houden en voldoen de voertuigen niet aan de ventilatie-eisen. “In een grote lijnbus kan je de voor- en achterdeur open zetten, maar in een buurtbus kan alleen de voordeur open”, legt Oelen uit. “Dan wordt er niet voldoende geventileerd.” In de regio Achterhoek-Rivierenland, waar de buurtbussen van Arriva rijden, gaat het om 28 buurtbussen die niet veilig de weg op kunnen.

De buurtbus Aalten-Ruurlo vervoert normaal gesproken ongeveer zeventig tot tachtig passagiers per dag en rijdt langs verschillende kerkdorpen. “Mijn collega’s en ik vinden het ontzettend jammer dat we op dit moment niet de weg op kunnen”, zegt voorzitter Dirk ter Maat van de buurtbusvereniging die 44 vrijwilligers telt. “Er zijn veel vrijwilligers die terughoudend zijn. Als blijkt dat de veiligheid van de chauffeurs straks gegarandeerd kan worden, gaat de meerderheid wel weer beginnen”, aldus ter Maat. Het liefste zou hij ook zo snel mogelijk weer achter het stuur kruipen. “Maar ik wil niet op de stoel van een viroloog gaan zitten, want daar zijn er al zeventien miljoen van”, grapt ter Maat. “Laten we het overlaten aan de mensen die er verstand van hebben.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)