Buurt kan meedoen bij Windpark Den Tol

Gepubliceerd: 22-02-2021 11:02. Bijgewerkt: 22-02-2021 11:22

Inwoners die binnen een straal van ongeveer anderhalve kilometer van het toekomstige Windpark Den Tol bij Netterden wonen kunnen vanaf deze week participeren in het initiatief. Na een lang traject starten de voorbereidingen voor de bouw van het windmolenpark begin maart.

“Wij hebben tien jaar geleden al gezegd dat we ook iets voor de omgeving terug willen doen", vertelt Frank Simmes, een van de initiatiefnemers van het windpark. "Als dat niet zou kunnen, zouden we überhaupt niet aan het project zijn begonnen." Binnen de obligatielening van in totaal drie miljoen euro is 500.000 euro gereserveerd voor direct omwonenden. Zij kunnen vanaf duizend euro participeren. De kans om als inwoner mee te doen door obligaties te kopen ziet Simmes als bijzonder: “Ruim tachtig procent van projecten omtrent duurzame energie wordt uitbesteed aan partijen in het buitenland, net als de subsidie van de overheid die daarvoor beschikbaar is gesteld."

De start van de bouw van de negen windturbines betekent dit jaar het einde van een jarenlang traject. Zo is er onder meer door de Duitse natuurbeschermingsorganisatie NABU geprocedeerd tegen de bouw vanwege de aanwezigheid van weidevogels. Dit resulteerde vorig jaar in een uitspraak bij de Raad van State. De initiatiefnemers van het windpark moeten de eerste twee jaar het aantal dode volgens tellen.

Steun voor Netterden
Naast de kans voor omwonenden om obligaties te kopen, wordt er ook geld vrijgemaakt als compensatie voor het dorp Netterden. Jaarlijks wordt er 15.000 euro geschonken aan stichting ’t Gemeynt. Verenigingen uit het dorp kunnen bij deze stichting aankloppen voor steun voor lokale initiatieven.

Foto: REGIO8


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)