Buurt Etten vecht tegen komst crematorium

Gepubliceerd: 05-06-2019 10:06. Bijgewerkt: 05-06-2019 12:43

Omwonenden langs de Zeddamseweg in Etten staan donderdag bij de Raad van State om hun bezwaren toe te lichten over het toekomstige crematorium dat daar wordt gebouwd. De buurtbewoners zijn al vanaf het begin van het traject tegen het crematorium en vrezen voor veel overlast.


"Ik ben een geboren Ettenaar en ik ken veel mensen hier uit de buurt", zegt Rinie Ketelaar. Ze woont samen met haar man Bennie in een boerderij pal naast het toekomstige crematorium. Haar nu nog landelijke uitzicht zal straks bestaan uit parkeerplaatsen, een schoorsteen en een uitstrooiveld. Om straks elke dag met de dood geconfronteerd te worden, vindt Rinie moeilijk. "Ik ken veel families goed en dan komt het straks wel heel dichtbij als ze hier bij het crematorium komen. Dat raakt mij elke keer." Ook andere omwonenden maken zich grote zorgen, met name over de verkeersveiligheid. De drukke provinciale weg kan straks met meerdere crematies op één dag tot gevaarlijke situatie leiden volgens de buurt. "Ik woon hier tegenover en mijn tuin is dertig meter vanaf de straat", vertelt Raynaldo van Baren. "Mocht er straks een ongeluk gebeuren als verkeer afslaat richting het crematorium, dan heb ik de auto's in mijn voortuin staan." Volgens van Baren luistert de gemeente niet naar de buurtbewoners en durft de provincie ook geen verantwoordelijkheid te nemen.

GUV Uitvaartverzorging laat in een reactie weten dat het zich meerdere malen heeft ingespannen om er samen met buurtbewoners uit te komen. Het wil nu eerst de procedure bij de Raad van State afwachten. Rinie Ketelaar hoopt haar leven lang in haar ouderlijk huis te kunnen blijven wonen, maar vreest wel voor haar woongenot. "Als mijn vader dit had moeten meemaken, dan draait hij zich om in zijn graf. Die zou heel boos zijn geworden. Voor mij is het ook veel te veel. Wij wonen in Ziek, maar ik ben er ook al heel lang ziek van."

Foto: REGIO8/Omroep Gelderland

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)