Burgemeesters woest op minister De Jonge

Gepubliceerd: 25-06-2021 12:06. Bijgewerkt: 25-06-2021 12:29

Achterhoekse burgemeesters reageren woest op uitspraken van demissionair minister Hugo de Jonge over de regionale aanpak van coronamaatregelen. Het kabinet wil voortaan per regio zelf de lockdownregels afkondigen bij een eventuele nieuwe uitbraak van het coronavirus.

“Het voelt als een klap in het gezicht als je anderhalf jaar regels tot uitvoering hebt gebracht”, zegt Boumans over de uitlatingen van De Jonge donderdagavond tijdens het Kamerdebat over de coronasituatie. Hij uitte kritiek op de aanpak van de coronacrisis door lagere overheden. “Waar ik moeite mee heb is dat burgemeesters weeë knieën zouden hebben. Het is goed om te kijken of dingen beter kunnen, maar als je zegt dat burgemeesters zich achter de brede rug van het kabinet willen verschuilen, vind ik dat over de grens. Ik herken dat ook dat totaal niet uit de praktijk.” Onder meer Joris Bengevoord (Winterswijk), Joost van Oostrum (Berkelland) en Otwin van Dijk (Oude IJsselstreek) laten op sociale media weten de frustratie van de Doetinchemse burgemeester te delen.

Boumans geeft aan loyaal te zijn geweest richting de minister bij het doorvoeren van maatregelen. “Denk aan het gedoe over de mondkapjes, eerst wel, toen weer niet, daarna weer wel. Dat was voor ons best ingewikkeld.” De voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, Ton Heerts, is door de Doetinchemse burgemeester gevraagd om in het Veiligheidsberaad de frustratie over te brengen. “Maar ik denk niet dat hij onze aanmoediging nodig heeft”, besluit Boumans.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)