Burgemeesters in gesprek over de Euregio

Gepubliceerd: 16-11-2021 14:11. Bijgewerkt: 16-11-2021 22:51

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, komen uitgebreid aan het woord in de eerste aflevering van de Euregio Podcast van REGIO8. Zij gaan onder meer in gesprek over de structuur van de Euregio en over wie dat nou is: de inwoner van de grensstreek.


Hubert Bruls is – behalve burgemeester van Nijmegen – vicevoorzitter van de Euregio. In deze aflevering van de podcast legt hij uit wat de Euregio feitelijk doet en hoe die wordt bestuurd. “Je kunt het vergelijken met een gemeenteraad”, aldus Bruls. “Met een college van burgemeester en wethouders en een gemeenteraad die dat college controleert.” Die controle vindt plaats door de Euregioraad, waar onder meer burgemeester Mark Boumans deel van uitmaakt, samen met ruim honderd andere bestuurders uit de grensstreek.

Een van de aandachtspunten van de Euregio is de zogenoemde euregionale identiteit. “Dat is een term waar wij ook mee worstelen”, zegt Boumans. "Maar het gaat uiteindelijk om leren van elkaar, samen werken en samen wonen.” Dat leidt tot projecten die mensen verbindt, aldus beide bestuurders. “En dat hoeven écht niet altijd miljoenenprojecten met innovatieve bedrijven te zijn”, zegt Bruls. “Het kan ook gaan om een scholierenuitwisseling of een fotohobbyclub.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.


Foto: David van Haren

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)