Ulft, Netherlands

Burenruzie: Doetinchem in bezwaar tegen besluit Oude IJsselstreek

Doetinchem heeft officieel bezwaar aangetekend bij buurgemeente Oude IJsselstreek vanwege een vrachtwagenverbod in de kern Terborg. De gemeente is bang dat het verbod leidt tot een toename van vrachtverkeer in Gaanderen, wat de verkeersveiligheid niet ten goede komt.
Tim Rondeel | 23 november 2023 16:48 | Aangepast op 23 november 2023 16:48
Oude IJsselstreek heeft een rijverbod voor vrachtverkeer op de Ettensestraat en Walstraat en Terborg afgegeven om de verkeersveiligheid daar te verbeteren. Volgens de gemeente is er veel overlast in Terborg en Etten door het vrachtverkeer in de kernen. Het besluit is echter tegen het zere been van Doetinchem. In hun ogen wordt het probleem nu verplaatst naar de Rijksweg in Gaanderen. In zowel het geldende als het vernieuwde mobiliteitsplan van Doetinchem zet de gemeente in op het voorkomen van (vracht)verkeersoverlast, deze maatregel staat hier dan volgens de gemeente ook 'haaks' op.

Ook laakt Doetinchem de wijze waarop het verkeersbesluit is genomen en gecommuniceerd. Volgens de gemeente zijn ze als belanghebbende niet meegenomen in het besluit, ook al staat dit wel in het besluit van Oude IJsselstreek. Dit geeft een verkeerd signaal volgens Doetinchem. 'Deze formulering wekt ten onrechte de indruk dat de gemeente Doetinchem heeft ingestemd met het verkeersbesluit', zo valt te lezen in het bezwaarschrift. Oude IJsselstreek geeft aan dat er inderdaad geen overleg is geweest met Doetinchem, en komt dus terug op iets dat wel in het verkeersbesluit staat. "Er is geen overleg geweest, maar er is wel contact geweest om Doetinchem op de hoogte te brengen van dit besluit in opdracht van de raad", aldus een woordvoerder van Oude IJsselstreek.

Geen verrassing
Ondanks het Doetinchemse blijft Oude Ijsselstreek achter het besluit staan. "Als gemeente maken we hier een keuze in opdracht van de raad", aldus de woordvoerder. "Uiteraard heeft de gemeente, net als inwoners, het recht om hier bezwaar tegen aan te tekenen." Oude IJsselstreek geeft aan de bezwaren de komende tijd te behandelen te en beantwoorden. En het verbod? "Voorlopig blijft dit gelden", aldus de woordvoerder.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees ook

Vergeten verhaal van verzetsheldin Tante Riek tot leven gebracht op het toneel

Ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog de leider van één van de grootste verzetsorganisaties in ons l...

Wehlse Ize (10) gaat Alpe d'HuZes uitdaging aan

De tienjarige Ize Koster uit Wehl hoopt in juni een bijzondere prestatie te leveren. In naam van haa...

Achterhoek omarmt De Graafschap Vrouwen als eerste shirtsponsor

Achterhoekse overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties omarmen het kersverse eerste divi...

Bewoners blussen schuurbrand in Dinxperlo, oorzaak nog onbekend

De bewoners van een woning in Dinxperlo hebben dinsdagavond een brand in hun schuur snel weten te bl...

Speelautomatenhal Eibergen speelbal in handen van verdeelde gemeenteraad

De speelautomatenhal in Eibergen is een speelbal in handen van een verdeelde gemeenteraad. Sommige r...

Authentieke piratenband De Paloma's denkt na tien jaar nog niet aan stoppen

Inmiddels zonder Hendrik Jan Lovink, maar in een uiterst succesvolle formatie, bestaat de Achterhoek...