Bulten zoekt SGP-kiezers in de Achterhoek

Gepubliceerd: 12-03-2021 16:03. Bijgewerkt: 12-03-2021 16:26

De Doetinchemse wethouder Henk Bulten is richting de Tweede Kamverkiezingen onderdeel van de kieslijst van de SGP. Met een 31e plek lijkt het veroveren van een zetel onmogelijk, maar hij ziet het als een goede kans om de Achterhoek in Den Haag op de kaart te zetten, ook voor de regionale reformatorische kiezers.


"Dat zijn echt een aantal duizenden stemmen uit de Achterhoek en Liemers", zegt Bulten. "Het zal niet heel veel zijn, maar wat niet is kan nog komen." Zo kreeg de SGP tijdens de Tweede Kamverkiezingen van 2017 in zijn thuisgemeente Doetinchem een kleine vierhonderd stemmen, ongeveer een procent van de kiezers. Landelijk kreeg de SGP destijds ruim twee procent van de stemmen, goed voor drie zetels in de Tweede Kamer. De komende Tweede Kamerverkiezingen hoopt Bulten regionale kiezers onder meer te overtuigen op het thema bereikbaarheid. Zo vindt de wethouder dat er te weinig treinen rijden naar de Achterhoek.

Ook woningbouw is volgens de wethouder van belang. Bulten heeft daarbij specifieke wensen voor wat er in de Achterhoek gebouwd moet worden. "Ik wil me vooral focussen op jongeren die moeten gaan starten en jonge gezinnen", zegt de wethouder. "Dat zie je hier in de regio, twintigers tot veertigers trekken weg en komen niet of pas op latere leeftijd terug. Dat zien we gebeuren. Je ziet nu langzaam dat mensen vanuit de Randstad weer hiernaartoe komen. De SGP vindt het van belang dat de spreiding er is. Dat wij daadwerkelijk zeggen hoe we onze jongeren en onze gezinnen kunnen vasthouden en kunnen faciliteren."

Doetinchemse coalitie als voorbeeld
De SGP kan traditiegetrouw rekenen op het behalen van enkele zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen. Toch ziet Bulten voor zijn partij een mogelijke rol weggelegd in een kabinet, waarbij hij verwijst naar de situatie in zijn gemeente waar de gezamenlijke fractie van de ChristenUnie-SGP voor de tweede raadsperiode op rij een wethouder levert: "Je bent een kleine fractie, maar aan de andere kant zie je ontzettend veel versplintering", aldus Bulten. "Dus niets is onmogelijk."

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen biedt REGIO8 een podium aan Achterhoekse kandidaten. Kijk hieronder voor eerdere interviews:

- Kaya van den Dikkenberg (JONG)
- Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie)
- Erik Haverkort (VVD)
- Matthijs Pontier (Piratenpartij)
- Hans Boerwinkel (SP)
- Loes ten Dolle (D66)
- Tobias Holtman (ChristenUnie)

- Lisa Westerveld (GroenLinks)

Foto: REGIO8


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)