Buitengewone trouwerij van Rode Mannetje

Gepubliceerd: 09-07-2018 14:07. Bijgewerkt: 09-07-2018 14:41

Na een jaar lang door Doetinchem te hebben gezworven, is het Rode Mannetje zaterdagavond in het huwelijksbootje gestapt, waarmee het verhaal voorlopig ten einde is gekomen. Volgens de initiatiefnemers heeft het jaar lang durende kunstproject festival Buitengewoon weer uit het slop getrokken.


"Doetinchem heeft zich meteen vol liefde op het Rode Mannetje gestort", aldus Rick Groters, die een jaar lang het pak droeg. "Dat was voor ons zo uniek. Dat heeft ons de kracht en de energie gegeven om het een jaar lang vol te houden." Gedurende het hele jaar dook het Rode Mannetje op bij allerlei activiteiten in en rondom Doetinchem. Zo creëerde Buitengewoon een verhaallijn rondom het personage. Als klap op de vuurpijl werd het verhaal afgesloten met een bruiloft in stijl. "Als twee grote poppen van het Spaanse gezelschap Carros de Foc", vertelt Groters. "Samen hebben we het laatste stuk van het verhaal gemaakt. Dat gaat een spektakel worden." Daar was weinig aan gelogen. De poppen waren enorm en begeleid door sambamuziek en vuurwerk werd het huwelijk uiteindelijk voltrokken.

Het doel van het kunstproject was Buitengewoon en Doetinchem aan een groot publiek te laten zien. Volgens de iniatiefnemers en burgemeester Mark Boumans is dat gelukt. "Het is het 25-jarige jubileum en ze hebben er echt wat van gemaakt", aldus Boumans. "Het is een gratis festival. Mensen kunnen gewoon langskomen en genieten en tienduizenden hebben dat ook gedaan. Het zet Doetinchem echt op de kaart." De grote opkomst en de algehele buzz die hing rondom het project en de bruiloft heeft volgens Groters het festival veel gebracht: "Het Rode Mannetje betekent voor Buitengewoon dat wij ons eindelijk na een aantal jaren crisis weer goed op de kaart gezet hebben."

Foto: REGIO8

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)