Britten herdenken Lancaster bij Zelhem

Gepubliceerd: 24-09-2019 17:09. Bijgewerkt: 24-09-2019 17:30

Op de algemene begraafplaats in Zelhem is dinsdagochtend de crash van de Lancaster ED470 herdacht door de Britse regering bij het graf van de omgekomen bemanningsleden. Nabestaanden van de zes omgekomen vliegeniers en enkele genodigden waren bij de herdenkingsceremonie aanwezig.


“Het is fijn om erkenning te hebben van de Britse overheid dat dit plek is waar het vliegtuig is neergestort en dat onze grootvader hier rust, mijn grootvader”, zegt Elissa Campbell-Rumsey. Zij is de kleindochter van de omgekomen Flying Officer Derek Heather. De herdenking werd geleid door een dominee van de Royal Air Force (RAF) die een korte dienst leidde op de begraafplaats. Een trompettist van de RAF speelde de Last Post en burgemeester Marianne Besselink legde namens de gemeente Bronckhorst een krans. Peter Monasso is al vanaf 1975 bezig met zijn onderzoek naar de crash en is blij dat er een afsluiting is en erkenning namens de Britten. “Het is belangrijk dat zes vermiste bemanningsleden ook een officieel graf hebben gekregen”, zegt Monasso. “Dat is voor de nabestaanden erg belangrijk, want vermist is erger dan dood.”

Aan de grafsteen is de tekst Member of the crew of the Lancaster ED470 toegevoegd. Volgens Campbell-Rumsey een goede stap in de richting, maar het blijft voor haar onduidelijk of de resten bij het graf van haar overleden opa zijn. “Ik denk dat er interesse is om het graf op te graven om te kijken wat er in ligt. Want hoewel de Britse regering weigert om er een naam op te zetten, kunnen ze niet met zekerheid zeggen wie er onder het grafteken ligt’, zegt Campbell-Rumsey. “Dat is mogelijk de volgende stap.”

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)