Britse bevrijding te zien in straatbeeld Neede

Gepubliceerd: 07-04-2021 12:04. Bijgewerkt: 07-04-2021 12:41

De Britse vlaggen hangen overal in de Oudestraat in Neede, terwijl etalages van ondernemers gevuld zijn met een expositie. Het dorp viert dat ze op 1 april 1945 zijn bevrijd door de Britten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De bedoeling was eigenlijk om in de Oale Smederieje in Neede een expositie te hebben over de Tweede Wereldoorlog. Nu dat niet kan, sloegen ondernemers de handen ineen met de Stichting 4 en 5 mei Comité Neede. Daardoor is de expositie nu alsnog te zien in dertien etalages. Op ieder paneel wordt een ander verhaal vertelt. Het gaat van de Mobilisatie in 1939, tot het leven in de oorlogsjaren, operatie Market Garden en de bevrijding. "Het gaat niet alleen over Neede, maar het is heel breed opgezet", vertelt Dinant Rohaan, secretaris van de stichting, tegenover Omroep Gelderland. "Maar we lichten ook speciale onderwerpen uit die wel betrekking hebben op Neede."

De ondernemers zijn er blij mee: "Het is een win-win situatie", zegt ondernemer Herbert Leussenkamp. "We hebben een moeilijke tijd en hiermee creëer je traffic. Mensen komen de expositie bekijken en komen misschien ook in je winkel." De Stichting 4 en 5 comité Neede vindt het belangrijk dat de vrijheid gevierd wordt. "In deze tijd van corona weten we wat vrijheid betekent”, zegt Rohaan. “Maar we moeten niet vergeten dat er een tijd is geweest waarin vrijheid helemaal niet vanzelfsprekend was. We moeten eraan blijven werken om onze vrijheid in stand te houden.”

Fietstocht langs locaties
De expositie is tot Bevrijdingsdag te zien. Bij diverse winkels ligt een wandelroute waarin informatie staat over de panelen. Daarnaast is er ook een fietsroute langs 35 locaties in Neede die belangrijk waren tijdens de oorlogsperiode.

Foto: Omroep Gelderland


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)