Ulft, Netherlands

Bresser voor vaste afkoopsom van De Graafschap naar Bayer Leverkusen

Jefta Bresser stapt van De Graafschap over naar Bayer Leverkusen om daar de rol van hoofd jeugdopleiding te vervullen. De 52-jarige Gendringenaar kon voor een gelimiteerde afkoopsom vertrekken uit Doetinchem en grijpt de kans bij de Bundesliga-club met beide handen aan.
Jasper Hazelaar | 13 oktober 2023 11:19 | Aangepast op 13 oktober 2023 11:19
“Je krijgt zo’n kans en dan ben je natuurlijk enorm blij”, zegt Bresser, die een contract tot de zomer van 2026 tekent bij de Duitse topclub. “Maar het is wel een dubbel gevoel, want je laat iets achter dat een groot deel van jezelf is.” Bresser stapte in 2018 opnieuw in bij De Graafschap, waar hij in de jaren ’90 al werkte als jeugdtrainer. Sindsdien werd er flink geïnvesteerd in de jeugd, met succes. “Met de steun van Hans Martijn Ostendorp en later Peter Bijvelds heb ik echt mogen bouwen”, aldus de Gendringenaar. “De trainers vanaf de Onder 11 hebben nu bijvoorbeeld een fulltime dienstverband. Toen ik binnenkwam waren dat alleen de trainers van de Onder 16 en Onder 19.”

De jeugdopleiding floreerde en dat was te zien in het eerste elftal, met een golf aan jonge spelers die doorstroomden. “Alle talenten die de stap maken naar het eerste en debuteren maakten me even trots”, zegt Bresser. “Maar er zijn wel een paar momenten die blijven hangen. De eerste doelpunten van Devin Haen, Philip Brittijn en Basar Önal bijvoorbeeld. Die vallen dan net wat extra op. Ik vergeet dan een Milan Hilderink, die in de beker tegen PSV scoorde. Dat zijn dingen die heel gaaf zijn voor de jeugdopleiding. Dat geeft een boost. En ik pluk daar nu ook de vruchten van.”

‘Nette afkoopsom’
Bij het verlengen van het contract van Bresser tot 2027 begin dit jaar is een gelimiteerde transfersom afgesproken. “Ik vind dat er een nette afkoopsom is betaald”, zegt technisch directeur Bijvelds daarover, die geen bedrag noemt. Of De Graafschap ooit eerder een transfersom kreeg voor een staflid? “Ik heb er in ieder geval nog nooit van gehoord.” Het verlies van Bresser doet zich volgens hem wel voelen. “We konden met elkaar lezen en schrijven”, schetst Bijvelds. “Wij gaan hem binnen de club allemaal missen, als persoon en als functionaris. Maar zijn nieuwe rol bij Leverkusen kan ons nog weleens wat opleveren.”

Geen haast met opvolger
Op korte termijn komt er een nieuwe jeugdtrainer omdat Bresser ook de Onder 18 onder zich had, terwijl De Graafschap meer tijd neemt voor het vinden van een nieuw hoofd van de jeugdopleiding. De naam van Dennis te Braak, de voorganger van Bresser, zong gelijk rond, maar die is pas geleden in dienst getreden bij Feyenoord. “We willen in ieder geval per volgend seizoen een uitstekende opvolger hebben, maar als we die eerder vinden, is dat ook goed”, zegt Bijvelds, die op interim-basis wat taken van Bresser op zich neemt. “Een opvolger moet zich wel thuis voelen in de visie die we hebben, want Jefta heeft hier echt wat neergezet.”

Samenwerken met Leverkusen
Zowel Bresser als Bijvelds hinten op een samenwerking met Leverkusen, waar een tijd geleden ook over werd gesproken. Omdat de Duitse Bundesliga-club geen tweede team heeft, zouden talenten ervaring op kunnen doen bij De Graafschap. “Dat is niet ondenkbaar”, zegt Bijvelds. “Maar we hebben nog geen concrete afspraken gemaakt.” Bresser: “Het zou voor enkele talenten een mooie tussenstap kunnen zijn. Nu zijn de lijnen extreem kort, dus als de kans zich voordoet, zal ik dat zeker opperen. Er lopen ook nu genoeg leuke talenten bij Bayer rond.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03

Lees ook

De Graafschap wil en moet uit ander vaatje tappen tegen ADO Den Haag

Het is zaterdagavond alles of niets voor De Graafschap tijdens de return van de eerste ronde van de ...

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Meer groen, minder auto's, maar meer bezoekers; dat is kortgezegd het plan van de gemeente om de bin...

Bijna kwart leden Ulftse Boys tegen fusie, SDOUC vrijwel unaniem voor

Bijna alle leden van de Ulftse voetbalclub SDOUC zijn voor een fusie met plaatsgenoot Ulftse Boys, d...

Promotie ver weg voor De Graafschap na thuisverlies tegen ADO

Promotie naar de eredivisie lijkt ver weg voor De Graafschap. ADO Den Haag was dinsdagavond op een s...

'Europapa' van Joost galmt vanuit de Catharinakerk door Doetinchem

De klanken van het nummer ‘Europapa’ galmden dinsdagmiddag door de binnenstad van Doetinchem. Stadsb...

De Graafschap wil ADO verrassen in eerste ontmoeting play-offs

De weken van de waarheid beginnen dinsdagavond voor De Graafschap op de eigen Vijverberg tegen ADO D...