Brandweer wil stokers risicobewust krijgen

Gepubliceerd: 07-01-2019 13:01. Bijgewerkt: 07-01-2019 13:33

De brandweer wil het aantal schoorsteenbranden terugdringen door stokers van houtkachels risicobewust te maken. De hulpdienst is druk met voorlichtingen over veilig stoken en adviseert stokers om vaker met hun schoorsteenveger te praten.


“Mensen bellen de schoorsteenveger nu eigenlijk alleen op om het papiertje voor de verzekering binnen te krijgen als de schoorsteen geveegd is”, stelt Richard Scheerder van de VNOG. “De brandweer wil de mensen meer risicobewust maken van de grootste risico's bij het stoken een kachel, maar mensen moeten ook zelf een rol gaan spelen in het voorkomen van brand.” Van het aantal woningbranden is een schoorsteenbrand één van de voornaamste redenen. “In onze regio komen per jaar ongeveer honderdtien schoorsteenbranden voor”, stelt Scheerder. “Dat is ongeveer veertig procent van het totaal aantal woningbranden, dat is best wel veel.”

Eén van die schoorsteenbranden ontstond vijf jaar geleden bij Carel Kersjes in zijn boerderij in Zeddam. “Het was ’s avonds tegen een uur of acht, toen ik in de keuken opeens een ander geluid dan normaal hoorde”, aldus Kersjes. “Toen ik boven keek zag ik vuur en belde 112, want er ging iets niet goed dat kon je wel merken.” Kersjes is er met waterschade relatief goed afgekomen. Om dit soort gevallen te voorkomen heeft de brandweer een aantal tips. “Je moet droog en schoon hout gebruiken, zorgen dat je altijd voldoende zuurstof bij je brand krijgt en we adviseren de Zwitserse methode te gebruiken bij het aansteken van het vuur.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)