Ulft, Netherlands

Brandweer dooft kampvuur én acties boeren

De brandende stapel hooi en autobanden bij de oude N18 voorbij Groenlo is dinsdagavond een figuurlijke middelvinger van de boeren richting het stikstofbeleid in Den Haag. Ze barbecueën een worstje en hebben lol, totdat de politie ingrijpt en de brandweer het kampvuur en de acties dooft.
Domien Esselink | 1 juli 2022 10:17 | Aangepast op 1 juli 2022 10:17
De smeulende berg hooi betekent het einde van een dag actievoeren langs de gemeentehuizen van Aalten, Winterswijk en Oost Gelre. De boodschap van de protesterende boeren in de oostelijke Achterhoek is duidelijk: durf als gemeente tegen het beleid in Den Haag te zijn en vorm één front met de boeren. "Stap bij ons achterop de trekker", zegt mede-woordvoerder Ronald Wolters van de boeren tegen burgemeester Annette Bronsvoort en wethouder Jos Hoenderboom.

Verhaal kwijt
Zij zijn de enige collegeleden in de drie gemeenten die aanwezig zijn, de overige bestuurders zijn naar het landelijk congres van de VNG (Verenging Nederlandse Gemeenten). De bijeenkomst in Lichtenvoorde, op de stoep van het gemeentehuis, verloopt daardoor ook het meest emotioneel. De boeren kunnen eindelijk hun verhaal kwijt.

In Aalten vertelt Erik Luiten dat er "nog niet eerder zoveel collega's zelfmoord hebben gepleegd. Het is genoeg. Nog meer reductie van de stikstof kán niet, een onmogelijk verhaal", zegt de Aaltense boer en voormalig wethouder in Aalten. Hij hamert erop, ten overstaan van de raadsleden Henk Meerdink (BBB/HMV), Gerrit Assink (CDA), Gerbert Navis (VVD) en Esther Diepenbroek (Progressieve Partij), dat de gemeenteraad veel meer haar invloed moeten laten gelden bij de Provinciale Staten in Arnhem.

Flesje water
In Winterswijk ontvangt één van de managers in de hal van het gemeentekantoor de brandbrief van Luiten en de gemeente biedt de ongeveer tachtig boeren een flesje water aan, voordat ze in de tractor stappen richting Lichtenvoorde. Na de langste sessie van de middag, waarbij de emoties oplopen, gaan de boeren na een kop koffie of een glas water vanuit Lichtenvoorde richting de oude N18, voorbij Groenlo, en steken daar een stapel hooi met autobanden aan. Ze kijken vredig naar de kwalmende rook, drinken een bekertje frisdrank en eten een worstje van de barbecue.

Op het moment dat er geprovoceerd wordt om nog een paar banden in het vuur te gooien, grijpt de politie in en blust de brandweer het vuur. De politie gaat nog in gesprek met de boeren, waarbij de emoties oplopen. De agent die het woord voert blaast wijselijk de aftocht, enkele verwensingen ten spijt. Dat betekent het einde van de actie, de boeren stappen in de trekker en rijden naar huis.

Foto: REGIO8

Lees ook

De Graafschap pakt punt op bezoek bij hoogvlieger Roda JC

De Graafschap heeft vrijdag gelijk gespeeld tegen een van de kandidaten voor een directe promotieple...

Honderden Lochemmers krijgen nieuwe laatste rustplaats

Honderden mensen die ooit in Lochem leefden, hebben een nieuwe eeuwige rustplaats gekregen op de Oud...

Annette Bronsvoort al tien jaar ‘helemaal op mijn plek’ in Oost Gelre

De eerste dag herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Een grote banner van de Feestfabriek bi...

Weerboer voorspelt vanuit koolzaadveld in Etten zonneschijn op de zondag

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...

Hardrijders opgelet, flitsmarathon van politie ook in Achterhoek

In het kader van een Europese flitsmarathon van Roadpol controleert de politie vrijdag ook extra op ...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...