Bouwman uit Ulft droomt van dagsucces

Gepubliceerd: 19-05-2021 12:05.

Wielerprof Koen Bouwman jaagt deze weken op dagsucces met zijn wielerploeg Jumbo-Visma in de Giro d’Italia. Met een nieuw driejarig contract op zak hoopt de Ulftenaar zich de komende jaren te ontpoppen tot een  ervaren kracht, maar een ritzege in een grote ronde blijft dé grote droom.

“Deze Giro heb ik mij al goed laten zien, dus wat betreft is het niet echt een verrassing dat ik verlengd heb, maar het is wel supermooi”, zegt de 27-jarige Bouwman in een reactie op zijn nieuwe contract bij Jumbo-Visma, de mondiale topploeg waarvoor hij al zes jaar rijdt. Er ligt een nieuwe rol in het verschiet: “Als het contract is afgelopen ben ik rond de dertig jaar en kan ik de rol als koerskapitein oppakken. Jongens als Jos van Emden en Maarten Wijnands beginnen op leeftijd te komen, dus dat is iets waar we naar kijken. Voor de rest is het drie jaar lang doen waar ik nu ook mee bezig ben. De kopmannen ondersteunen en als ik de kans krijg op eigen succes, om die dan met beide handen aan te grijpen.”

Zondag was Bouwman, wiens grootste succes in zijn carrière een etappezege in het Critérium du Dauphiné in 2017 was, dicht bij dagsucces in de negende etappe van de Giro. “Ik heb een supergoede koers gereden, zowel tactisch als fysiek", zegt de Ulftenaar. "Ik heb op de toppen van mijn kunnen gepresteerd, maar het peloton en de wereldtoppers beslissen uiteindelijk of je voor de zege mag rijden.” Uiteindelijk kwam ritwinnaar en klassementsleider Egan Bernal op enkele honderden meters voor de finish op de onverharde klim voorbij scheuren bij Bouwman: “Maar ik heb er alles aan gedaan, dus dan overheerst meer trots dan teleurstelling.”

Tien etappes
Met de rit van woensdag erbij zijn er in totaal nog tien etappes te gaan in de Ronde van Italië. Jumbo-Visma gaat voor dagsucces, nu kopman George Bennett is weggezakt in het klassement. Dat kan met Dylan Groenewegen als sprinter, maar Bouwman hoopt zelf ook op een goede ontsnapping, bijvoorbeeld in de bergetappe op de enorm steile Monte Zoncolan: “Het zou supermooi zijn om op zo’n mythische berg te winnen, maar het is echt van dag tot dag bekijken. Als je verrot bent als je opstaat kunnen plannen meteen de ijskast in. Hopelijk heb ik nog een aantal goede dagen en kan ik een aantal keer meezitten.”

Dromen van ritzege
In zijn nieuwe contract zijn geen afspraken gemaakt over koersen. Bouwman hoopt de komende drie jaar de kans te krijgen in de Tour de France. “Ik realiseer me dat dat bij deze ploeg heel lastig is. Het niveau is hoog, en de beste acht of negen renners gaan naar de Tour. Het is aan mij om daar tussen te komen.” Wat daarnaast de grootste droom is? “Een rit pakken in een grote ronde”, zegt de Ulftenaar. “Welke ronde het dan is, de Vuelta, de Giro of de Tour, dat maakt me niet uit.”

Vuurwerk in Giro
Zondag maakte Bouwman kennis met de absolute kracht van klassementsleider Bernal. De Ulftenaar verwacht in de etappe van woensdag vuurwerk tussen de Colombiaan en de andere kandidaat voor de eindzege, Remco Evenepoel. “Dan is de 'Strade Bianche-etappe', dat gaat oorlog worden”, zegt Bouwman, die Bernal als de favoriet ziet. “Evenepoel is nog best bang in de afdaling, daarom wordt hij woensdag echt onder vuur gelegd. Ik geef Bernal de grootste kans.”

Foto: Jumbo-Visma

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)