Bokser Koemans duikt ijskoude water in

Gepubliceerd: 11-02-2021 15:02. Bijgewerkt: 11-02-2021 15:55

Winterzwemmen wint steeds meer aan populariteit. Stanley Koemans uit Zelhem, voormalig Nederlands Kampioen boksen, beoefent het zwemmen in koud water sinds afgelopen najaar en neemt elke week met vrienden een duik om zijn immuunsysteem een boost te geven.


"Als bokser was ik op zoek naar wat mij mentaal kan prikkelen”, vertelt Koemans. “Door het koude water in te gaan merk ik dat je terug gaat naar de natuur, waardoor je meer mens wordt.” Stanley heeft zich nog nooit zo fit gevoeld: “Dit is een moment in de week waar ik naar uit kijk, omdat er in de coronatijd nu weinig kan. Je bent bezig met je gezondheid en ik word hier een stuk weerbaarder van.” Dat hij er vroeg voor moet opstaan maakt Koemans niet uit. “Je staat gewoon met 10-0 voor als je op deze manier je dag begint", vindt de bokser. "Dat kunnen weinig mensen zich voorstellen.”

Iedereen kan volgens Stanley zwemmen in koud water, maar het is niet handig om het zomaar te proberen als je het niet gewend bent. “Dat is gelijk een beetje het gevaar”, zegt Koemans. “Heel veel mensen denken dat ze het kunnen, springen meteen het water in en krijgen een koude shock. Je moet beginnen door warm te douchen en daarna aftoppen met vijftien tot dertig seconden koud douchen. Dit kan je steeds verder uitbouwen.”

'We hebben dezelfde passie'
Koemans geniet van de sfeer als hij samen met vrienden en mensen van de boksschool hiermee bezig is. “We zijn allemaal jongens met dezelfde passie", zegt de Zelhemmer. "We willen met z’n allen de kou opzoeken. Je ziet dat iedereen op dezelfde frequentie zit en daardoor krijg je een goede energie.”

Sparren met Rico is zwaarder
Zo zwaar als het sparren met kickbokser Rico Verhoeven is het duiken in koud water niet. “Dan kies ik toch wel voor sparren met Rico", zegt Koemans lachend. “Het koude water in gaan is gewoon een kwestie van oefenen. Je zoekt je rust op om de thermostaat in jezelf open te zetten. Bij boksen zit je meer op je conditie en daar is het vuurwerk.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)