Boete voor boer na 'verboden bijeenkomst'

Gepubliceerd: 15-09-2020 17:09. Bijgewerkt: 15-09-2020 18:05

Een boete van duizend euro plofte dinsdag op de mat bij boer Thijs Wieggers uit Mariënvelde. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de agrariër een verboden bijeenkomst georganiseerd tijdens het uitbeelden van het vrijheidsteken in aanloop naar 5 mei.


"Ik dacht eerst: 'Ik heb weer een boete voor te hard rijden'", aldus Wieggers over het moment dat hij de brief op zijn deurmat zag liggen. Maar niets bleek minder waar: "Dit had ik niet verwacht. Ik was geen organisator, ik heb alleen het land beschikbaar gesteld." Aanvankelijk zou Wieggers meedoen aan een andere actie, maar die ging niet door. "Toen heb ik gezegd: 'Kom maar bij ons op het land'. Er was ook niet echt een organisatie, het was een ludieke actie ter ondersteuning van 75 jaar vrijheid. Dat koesteren we. Maar die vrijheid is voor de landbouw in Nederland wel verdwenen."

De Mariënvelder deelde een foto van de boete direct met andere boeren in een groepsapp. Volgens Wieggers reageerden ze verontwaardigd: "Grapperhaus komt weg met zijn feestje door sorry te zeggen. En die rapper - Akwasi - met zijn uitspraken over zwarte piet", zo somt de agrariër de frustratie op. "Hij neemt afstand van zijn woorden en komt er ook mee weg zonder vervolging. En boeren krijgen weer een boete opgelegd. Dat slaat toch nergens op."

Coronaproof
Wieggers geeft aan dat de actie zoveel mogelijk coronaproof is gehouden en dat aanwezigen zoveel mogelijk bij hun eigen trekker bleven. Het Openbaar Ministerie beaamt dit en geeft aan dat de boete daarom substantieel lager is dan de boete die maximaal kan worden opgelegd bij overtreding van de noodverordening. Wieggers zelf gaat volgende week in gesprek met de agent die ter plaatse was. Volgens de agrariër was hij ook verbaasd over de boete die is uitgedeeld.

Kieper vol eurocenten
Voorlopig zal de agrariër de boete dan ook nog niet betalen: "Ik ga sowieso in beroep", zegt Wieggers stellig. "En als we gaan betalen, dan breng ik het in eurocenten naar het CJIB in Leeuwarden. Dan rijdt er vast ook een groep boeren mee. Dan krijgen ze een kieper vol met eurocenten te verwerken."

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)