Boerenprotest door aan tafel en op weg

Gepubliceerd: 15-10-2019 13:10. Bijgewerkt: 15-10-2019 15:50

Na het succes van het boerenprotest van maandag voor de agrarische sector in Gelderland volgt de komende periode overleg met de provincie. Voor 1 november moet er volgens LTO Noord nieuw beleid liggen, waarna gesprekken volgen met Den Haag.

“Het is een succes, want we kwamen met de wens om de beleidsregels rond stikstof in te trekken”, zegt bestuurslid Henk Jolink van LTO Noord, regio Oost. “Dat doel is bereikt. Nu gaan we allemaal terug het hok in om te kijken waar we naartoe willen.” Bij de komende gesprekken zitten naast de provincie vertegenwoordigers van LTO, de NMV en de andere sectoren in de landbouw aan tafel. “We willen een zo breed mogelijke groep vormen”, aldus Jolink, zelf melkveehouder in Drempt. “Over de inhoud van de gesprekken kan ik nog niks zeggen. Deze week komen we als groep bij elkaar om de strategie te bespreken. Wat kunnen we, wat willen we, en hoe kunnen we als sector bijdragen aan het probleem rond stikstof?”

Gedeputeerde Peter Drenth besloot de stikstofmaatregel nog geen week na invoering op te schorten. Hoewel Drenth maandag nog geen datum wilde noemen, moeten nieuwe maatregelen volgens Jolink voor 1 november duidelijk zijn, waarna overleg volgt met Den Haag. Niet onderhandelbaar is voor de agrariërs daarbij de voorgenomen stikstofmaatregel rond latente ruimte. De provincie zou in de opgeschorte maatregel kijken naar het daadwerkelijke aantal dieren, wat betekent dat boeren niet benutte stikstofruimte kwijt zouden raken, waardoor minder vee kan worden gehouden. “Dat is de dood in de pot voor boerenbedrijven”, aldus de Dremptse melkveehouder.

Situatie Groningen helpt niet

Na het eerste boerenprotest in Den Haag leek de sector qua publiciteit de wind in de zeilen te hebben. Met het forceren van het provinciehuis in Groningen door agrariërs komt er meer kritiek op de protesten. “Ik keur het af, laat dat helder zijn”, zegt Jolink. “Het kan niet zo zijn dat je geweld toepast, maar daar is meer aan de hand. Ze zijn daar duivels over de aardbevingen. Je moet wel oppassen met dat soort zaken, want dan raak je het opgebouwde krediet kwijt. Het zet jezelf op achterstand.”

Met trekker naar RIVM en Den Haag

Vanuit Farmers Defence Force (FDF) wordt woensdag weer een protestactie georganiseerd in Bilthoven en Den Haag. In Bilthoven wordt 's ochtends een honkbalveld nabij het RIVM-kantoor ingenomen. “Het gebouw moet gewoon bereikbaar blijven”, benadrukt een woordvoerder van de organisatie. Achterhoekse agrariërs verzamelen zich dinsdagnacht met trekkers om 03.00 uur bij de McDonald's in Doetinchem om richting het westen te trekken.

Boerenontbijt als bedankje

Donderdag volgt een nieuw moment in Den Haag. Als dankgebaar vanuit de FDF wordt een Boer-burger ontbijt georganiseerd in de Hofstad. “We willen dit doen om het ongemak, dat de demonstraties ongetwijfeld hebben opgeleverd, enigszins te verzachten.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)