Bijna veertig overtredingen bij Duitse grens

Gepubliceerd: 08-04-2021 17:04. Bijgewerkt: 08-04-2021 19:05

Bijna veertig mensen zijn bij grenscontroles in het district Kleef betrapt op overtredingen van de nieuw geldende coronamaatregelen. Sinds dinsdag is een negatieve coronatestuitslag nodig bij een bezoek aan Duitsland, een maatregel die voor veel vragen zorgt aan de Euregio Rijn-Waal.

“De meeste vragen gaan over het testen”, aldus Heidi de Ruiter, woordvoerder van het grensoverschrijdend samenwerkingsverband Euregio Rijn-Waal in Kleef. De organisatie krijgt ook veel vragen over controles aan de Duitse kant van de grens. De politie zelf geeft aan steekproefsgewijs te controleren. Op dinsdag en woensdag zijn in totaal 37 personen in het district Kleef betrapt zonder geldig testbewijs. De hoogte van een eventuele bekeuring verschilt volgens De Ruiter per geval: “Dat hangt er vanaf hoe zwaar je in overtreding bent. Een concreet voorbeeld dat we van de Bundespolizei hebben gekregen ging over twee jongens die voor een feestje de grens over gingen. Zij moesten duizend euro betalen."

De coronaregels zijn in ontwikkeling. Zo werken Duitse overheden aan een uitzonderingspositie voor het grensdorp Dinxperlo, waarbij inwoners geen negatief testbewijs bij zich hoeven dragen. Donderdagochtend vond een gesprek plaats tussen de Euregio en vertegenwoordigers van de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Daarbij is ook gevraagd om andere aanpassingen van de maatregelen. “Wij hebben extra aangedrongen bij de Bundesregierung met de vraag of het voor mensen die volledig zijn ingeënt tegen corona niet mogelijk is om een vaccinatiebewijs gelijkwaardig te stellen aan een testbewijs. Er wordt nu gekeken of daarin mogelijkheden zijn.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)