Ulft, Netherlands

 

Bijna duidelijkheid voor crossbaan in Vorden

Regio8 | 28 juni 2017 14:26 | Aangepast op 28 juni 2017 14:26

“Op dit moment houdt niets ons meer tegen”, zegt vrijwilliger en oud-voorzitter Joop Wuestenenk. “We hebben aan alle details voldaan. In principe is het advies van het college om de vergunning af te geven. Ik hoop dat de raad puur kijkt naar de feiten.” Wuestenenk voorspelt een goede afloop: “Dan wordt de baan weer opgeknapt en gedeeltelijk uitgebreid in het weiland.” Wanneer de vergunning er komt hoopt de vereniging in het najaar te kunnen beginnen met het gereedmaken van de crossbaan. “Als het toch wordt afgewezen zullen wij naar de rechtbank gaan, het is niet anders.”

Enkele buurtbewoners hebben een negatieve zienswijze ingediend en ook Geldersch Landschap en de Gelderse Natuur en Milieu Federatie(GNMF) zijn tegen de legalisering. “Wij vinden het belangrijk om mensen een goede leefkwaliteit te bieden”, aldus Bernhard Oosting van GNMF. “Er zijn genoeg crossbanen in de Achterhoek waar mensen terecht kunnen als ze hun hobby willen uitoefenen. Dat is geen reden om weer een nieuw stukje op te offeren ten behoeve van een sportactiviteit met lawaai en luchtvervuiling.” Het is de vraag of de gemeenteraad meegaat in de argumenten van de tegenstanders. “Wij hebben de gemeenteraad dringend verzocht om niet akkoord te gaan. We hopen alsnog dat ze dat niet gaan doen”, zegt Oosting. Wuestenenk snapt de argumenten van de buurtbewoners niet. “De meeste omwonenden die tegen zijn hebben de woning gekocht toen de crossbaan er al was”, aldus de oud-voorzitter. “In al die jaren is het altijd gebruikt met een kleinschalig karakter.”

Einde na lange procedure
In 1999 had Wuestenenk zijn eerste gesprek met de wethouder van toenmalig gemeente Vorden. Bijna had de motorcrossverenging het voor elkaar, een eigen crossbaan aan de Deldensebroekweg, maar toen ging Vorden op in fusiegemeente Bronckhorst. In 2005 werd de procedure bij de nieuwe gemeente in gang gezet. Destijds waren er volgens Wuestenenk omwonenden die tegen de legalisering van de crossbaan waren. Ook een van de grondeigenaren trok zich terug. In 2012 werd er zelfs een dwangsom van twee maal vijfduizend euro opgelegd, wanneer er gecrost zou worden op de baan. Donderdagavond zal de gemeenteraad een besluit nemen over de omgevingsvergunning voor VAMC de Graafschaprijders.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Vier doden na ernstig ongeval op snelweg A3 bij Emmerik

Redactie REGIO8 | 26 mrt 2023 18:00

Lees ook

Schot gelost bij het ziekenhuis in Winterswijk

Bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk is dinsdagmiddag een waarschuwingsschot g...

Ziekenhuizen Kleef open voor Nederlanders

De Duitse ziekenhuizen van zorginstelling Karl-Leisner-Trägergesellschaft in de Kreis Kleef hebben...

Eerste vluchtelingen aangekomen in Zelhem

De eerste vijftien minderjarige asielzoekers zijn maandag vanuit Ter Apel aangekomen op De Betteld b...

Ondersteuner jeugd start in Oost-Achterhoek

De pilot met een praktijkondersteuner jeugd voor huisartsen in Oost Gelre, Aalten, Berkelland en Win...

Man (22) overleden na ongeval in Halle

Een 22-jarige man uit de gemeente Oude IJsselstreek is dinsdagochtend om het leven gekomen bij een o...

Gratis menstruatiespullen in voortuin Didam

Linda Koster heeft in haar tuin in de Doctor Ariënsstraat in Didam een box geplaatst met menstruati...