Ulft, Netherlands

Bijna duidelijkheid voor crossbaan in Vorden

Regio8 | 28 juni 2017 14:26 | Aangepast op 28 juni 2017 14:26

“Op dit moment houdt niets ons meer tegen”, zegt vrijwilliger en oud-voorzitter Joop Wuestenenk. “We hebben aan alle details voldaan. In principe is het advies van het college om de vergunning af te geven. Ik hoop dat de raad puur kijkt naar de feiten.” Wuestenenk voorspelt een goede afloop: “Dan wordt de baan weer opgeknapt en gedeeltelijk uitgebreid in het weiland.” Wanneer de vergunning er komt hoopt de vereniging in het najaar te kunnen beginnen met het gereedmaken van de crossbaan. “Als het toch wordt afgewezen zullen wij naar de rechtbank gaan, het is niet anders.”

Enkele buurtbewoners hebben een negatieve zienswijze ingediend en ook Geldersch Landschap en de Gelderse Natuur en Milieu Federatie(GNMF) zijn tegen de legalisering. “Wij vinden het belangrijk om mensen een goede leefkwaliteit te bieden”, aldus Bernhard Oosting van GNMF. “Er zijn genoeg crossbanen in de Achterhoek waar mensen terecht kunnen als ze hun hobby willen uitoefenen. Dat is geen reden om weer een nieuw stukje op te offeren ten behoeve van een sportactiviteit met lawaai en luchtvervuiling.” Het is de vraag of de gemeenteraad meegaat in de argumenten van de tegenstanders. “Wij hebben de gemeenteraad dringend verzocht om niet akkoord te gaan. We hopen alsnog dat ze dat niet gaan doen”, zegt Oosting. Wuestenenk snapt de argumenten van de buurtbewoners niet. “De meeste omwonenden die tegen zijn hebben de woning gekocht toen de crossbaan er al was”, aldus de oud-voorzitter. “In al die jaren is het altijd gebruikt met een kleinschalig karakter.”

Einde na lange procedure
In 1999 had Wuestenenk zijn eerste gesprek met de wethouder van toenmalig gemeente Vorden. Bijna had de motorcrossverenging het voor elkaar, een eigen crossbaan aan de Deldensebroekweg, maar toen ging Vorden op in fusiegemeente Bronckhorst. In 2005 werd de procedure bij de nieuwe gemeente in gang gezet. Destijds waren er volgens Wuestenenk omwonenden die tegen de legalisering van de crossbaan waren. Ook een van de grondeigenaren trok zich terug. In 2012 werd er zelfs een dwangsom van twee maal vijfduizend euro opgelegd, wanneer er gecrost zou worden op de baan. Donderdagavond zal de gemeenteraad een besluit nemen over de omgevingsvergunning voor VAMC de Graafschaprijders.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

De Graafschap heeft vier prioriteiten voor transferzomer, Bijvelds spreekt met Duitsers

De Graafschap heeft voor de zomerse transferperiode vier posities als prioriteit ingevuld. In Doetin...

Persoon gewond na bedrijfsongeval in Doetinchem

Een persoon is maandagmiddag gewond geraakt bij een bedrijfsongeval in Doetinchem. De hulpdiensten r...

Bidden voor EK winst in de volgepakte Oranjetempel in Silvolde

Honderden Oranjefans kwamen tezamen in de Silvoldse kerk zondagmiddag om te bidden voor hun gezamenl...

Twee woningen volledig verwoest bij brand in Didam

De twee woningen die zaterdagmiddag in brand stonden aan de Smallestraat in Didam zijn volledig verw...

Winterswijkse Nel Schellekens geniet van laatste Mañana Mañana

Nel Schellekens is chef-kok maar staat beter bekend als de kop tot kont chef. Al meerdere edities de...

Losgaan in de avonduren op Mañana Mañana

Mañana Mañana staat bekend als het meest relaxte festival van Nederland en relaxen dat kan je zeker ...