Bezoekers kerkdienst verdubbeld door dialect

Gepubliceerd: 04-09-2019 16:09. Bijgewerkt: 04-09-2019 16:57

De speciale dialectkerkdienst in Zelhem bij het Museum Smedekinck trok zondag het dubbele aantal bezoekers van een normale viering. Waar een dienst in de Lambertikerk zelden meer dan honderd geïnteresseerden trekt, kwamen nu bijna tweehonderd mensen naar het museum toe.


"De drempel die een aantal mensen voelen om naar de kerk te gaan, is hier (bij het museum, red.) niet", legt voorganger Gerrit Wesselink uit over de populariteit van de dienst. "Hoewel er ook heel veel mensen zijn die het dialect niet beheersen, maar toch gewoon de dialectdienst komen bezoeken." Er waren zowel terugkerende bezoekers, als mensen die de dialectdienst voor het eerst bezochten. Zoals Johan Hiddink uit Ede. "De Achterhoekse taal ligt mij nauw aan het hart", vertelt hij. "Dan wil je dat ook wel mee maken." De dienst beviel hem goed, want hij is geboren in Zelhem. "In het Achterhoeks klinkt alles heel vertrouwd."

Het was de derde maal dat Wesselink de dienst in het dialect heeft gegeven. Volgens de voorganger is een kerkdienst leiden altijd bijzonder, maar geeft het dialect wel iets extra’s. "Een aantal dingen komt net iets beter binnen, het doet iets met je." De kerk wil de speciale dienst niet te vaak aanbieden, want het gaat om de boodschap en niet om het dialect. Het zal wel een jaarlijks terugkerend ritueel worden. Wisselink: "Zolang er vraag naar is, zullen we het zeker blijven aanbieden."

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)