Berkellandse steenmarter gaat naar museum

Gepubliceerd: 13-01-2021 12:01.

De steenmarter die dinsdag een grote stroomstoring in de omgeving van Berkelland veroorzaakte, gaat naar het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. De steenmarter kroop in een onderstation van netbeheerder Liander in Borculo.

Daar klom het beestje op een rails met een hoog voltage en veroorzaakte zo kortsluiting. De steenmarter overleefde dat niet en bijna 11.000 huishoudens zaten dinsdagochtend een tijd zonder stroom. Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam heeft de steenmarter opgenomen in de collectie. Het gaat deel uitmaken van de tentoonstelling 'Dode dieren met een verhaal', geeft museumconservator Bram Langeveld aan tegenover Omroep Gelderland.

De Hoogspanningsmarter, zoals het museum het dier noemt, ligt nu in een diepvries en wordt later geprepareerd. Het Natuurhistorisch Museum verzamelt dierlijke elektrocutieslachtoffers. Zo bezit het museum onder meer de marter die bij het Europese kernonderzoeksinstituut CERN in Zwitserland voor een stroomstoring zorgde en een duif die de straatverlichting uitschakelde in een groot deel van Friesland.

Foto: Liander


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)