Ulft, Netherlands

Bergkoning Koen Bouwman onthaald in Ulft

Buurtbewoners liepen maandag uit om Koen Bouwman na zijn succesvolle Giro d'Italia te ontvangen bij zijn ouderlijk huis in Ulft. Blauwe ballonnen werden opgehangen om de 28-jarige wielrenner te feliciteren met de grootste prestatie in zijn loopbaan, het winnen van twee etappes én het bergklassement in de wielerronde.
Jasper Hazelaar | 3 juni 2022 11:27 | Aangepast op 3 juni 2022 11:27
“Dat ze dan nu hier staan om mij op te wachten is echt superleuk”, vindt Bouwman, die maandagochtend landde op Schiphol en gelijk doorreed naar zijn thuisplaats in de Achterhoek. Daar, in Ulft, leefden dorpsbewoners de afgelopen weken hartstochtelijk mee met de prestaties van de wielrenner. Zondag werden na de laatste etappe de nodige babyblauwe ballonnen ingeslagen om de straat te versieren. “We hebben Koen zien opgroeien van een klein mannetje naar dit”, vertelt Wilma Overgoor, een buurvrouw van de Ulftse wielrenner, over de reden om de straat te versieren. “We zijn hartstikke blij voor hem. Hij blijft ook heel gewoon, het is Koentje. ”

De meest in het oog springende prestatie van Bouwman voor deze Giro was een etappezege in het Critérium du Dauphiné in 2017, tijdens die editie won hij ook het bergklassement. Voor de Ulftenaar voelt het alsof zijn loopbaan als wielrenner nu geslaagd is: “In principe was dat al zo na de Dauphiné, dat ik in ieder geval mijn carrière kon afsluiten met één zege. Dat was al een druk van mijn schouders, maar nu is mijn carrière zeker geslaagd. Aan de andere kant, als ik dit kan, kan er ook meer inzetten. Ik hoop dat het niet hierbij blijft.”

Dromen van de Tour
Bouwman heeft een droom waarover hij met zijn ploeg Jumbo-Visma in gesprek gaat, het rijden van de Tour de France. “Daar zou ik heel graag nog een keer naartoe willen”, zegt de Ulftenaar. “Vorig jaar hebben we met Primoz Roglic het eindklassement in de Vuelta gewonnen, dat was echt super speciaal. Dat je dan nu zelf twee grote ritten en een bergtrui wint... Ik weet niet of ik nog heel veel meer kan wensen, maar ik hoop dat ik nog een keer zulke dingen kan laten zien, en dat ik het echt kan bevestigen.”

‘Mooiste drie weken op fiets’
Met zijn blauwe trui als winnaar van het bergklassement op zak gaat de Ulftenaar eerst thuis genieten van zijn prestaties, én alle felicitaties beantwoorden. “Mijn mobiel is echt ontploft qua berichten”, geeft Bouwman aan. “In zo’n koers ben je zo druk dat je er weinig ziet, daar ga ik deze week de tijd voor nemen. Ik ben echt dankbaar dat nu alles op zijn plek is gevallen. Uiteindelijk waren dit de mooiste drie weken op de fiets die ik tot nu toe heb beleefd.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Het Wapen van Ulft is omgetoverd tot Britse pub

Bart Sollman | 17 jun 2024 13:59

Lees ook

Wielrenner gaat ervandoor na botsing met fietser in 's-Heerenberg

Bij een botsing tussen een wielrenner en een fietser woensdagmiddag aan de rand van 's-Heerenberg, i...

Koen Bouwman mist Giro d'Italia door ziekte

Koen Bouwman uit Ulft gaat toch niet met zijn ploeg Visma | Lease a Bike naar de Giro d’Italia. De A...

Wielrenner Bouwman alsnog naar door hem geliefde Giro d'Italia

Koen Bouwman uit Ulft gaat alsnog met zijn ploeg Visma | Lease a Bike naar de Giro d’Italia. De Acht...

DZC Vrouwen verslaat Mannen bij Doetinchemse Sportverkiezing

In een tot de nok toe gevuld Schouwburg Amphion zijn maandagavond de prijzen uitgedeeld voor de Doet...

Wielrenner Bouwman grijpt eindzege in koers Coppi e Bartali

Koen Bouwman heeft zaterdag de eindzege gepakt in de Italiaanse meerdaagse koers Settimana Coppi e B...

Wielrenner Bouwman grijpt etappe in Italiaanse koers Coppi e Bartali

Wielrenner Koen Bouwman uit Ulft heeft donderdag de heuvelachtige derde etappe in de Settimana Inter...