Ulft, Netherlands

Bedrijventerrein naar noorden is 'mokerslag' voor Azewijn

De teleurstelling is groot bij Bert de Vries van de Dorpsraad Azewijn nu Montferland definitief kiest om het bedrijventerrein in 's-Heerenberg uit te breiden richting zijn dorp, aan de noordkant. Het nieuwe college wilde uitbreiden richting het oosten, maar kan die verkiezingsbelofte niet inlossen.
Charlotte van de Kant | 13 december 2022 17:11 | Aangepast op 13 december 2022 17:11
“Het kwam wel als een mokerslag aan”, vertelt De Vries over het besluit van de gemeente. “Wij hadden toch de hoop gezet op oost en dan wel in de kleinere vorm zoals ons beloofd is. Alleen voor Mainfreight en vijf hectare voor plaatselijke industrie.” De uitbreiding naar het noorden voelt ook voor wethouder Henk Groote als een verlies. Richting de verkiezingen gaf zijn partij aan zich hard te maken voor uitbreiding richting het oosten. “Wij vinden nog steeds dat die variant, en dat vond het vorige college ook, een betere variant is. Maar op enig moment merk je dat die strijd niet te winnen is en dan moet je gewoon het beste kiezen wat je ervan kunt maken.”

De provincie heeft haar standpunt nooit veranderd en het nieuwe college wilde aanvankelijk de strijd aangaan om de uitbreiding alsnog naar het oosten te krijgen. De vechtlust leek te verdwijnen toen transportbedrijf Mainfreight, een belangrijke werkgever in de gemeente, zich uitsprak voor de noordelijke variant. “Het is niet doorslaggevend geweest, dat was het feit dat de provincie vasthoudt aan haar standpunt", vertelt Groote. "Er zijn gesprekken met Mainfreight geweest en hetgeen wat daar besproken is, is iets tussen Mainfreight en de portefeuillehouders.”

'Zijn de inwoners uit Didam dan belangrijker?
'Het college wilde een deel van de XXL-logistiek niet zelf realiseren, maar tien van de twintig hectare aan Zevenaar overdragen, aan de rand van Didam. De teleurstelling bij De Vries werd nog groter toen donderdag een motie werd aangenomen om deze tien hectare ook in 's-Heerenberg te realiseren. “Als je dan hoort dat de VVD, D66, CDA en Lokaal Belang nu zeggen dat de onderhandelingen moeten stoppen met Zevenaar, omdat de inwoners van Didam dan tegen het bedrijventerrein aan gaan kijken. Ik voel me daar heel slecht bij. Blijkbaar zijn de inwoners van Didam belangrijker dan de inwoners van Azewijn en Lengel.” Mede dankzij de stem van Toon Schepers, die eerder dit jaar uit de partij Helder is gestapt, is de motie aangenomen. De partijen gaven donderdag aan op deze manier de regie te behouden over de ontwikkelruimte. 

Vertrouwen in de politiek
De Vries is zijn vertrouwen in de politiek niet verloren, maar het is wel geschaad. De inwoner van Azewijn laat het er niet bij zitten en gaat zich samen met andere inwoners beraden over vervolgstappen: “We leven in een democratie en we zullen het op een democratische manier weer proberen ongedaan te maken.” Wethouder Groote hoopt de zorgen in de naastgelegen dorpen weg te nemen, zodra de plannen bekend zijn: “Als we kunnen laten zien hoe we het willen gaan omzomen, dan hoop ik dat daardoor het vertrouwen weer positief wordt.”

Foto: REGIO8
Meest gelezen

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03

Lees ook

Atletiekbaan bij Doetinchemse atletiekvereniging ARGO bijna weer in gebruik

Het terrein van de Doetinchemse Atletiekvereniging ARGO wordt flink op de schop genomen. De atletiek...

Taakstraf en voorwaardelijke rijontzegging na dodelijk ongeval bij Gaanderen

De 27-jarige man uit Gaanderen die in augustus 2023 een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de kruising...

Silkeborg verslaat De Graafschap in finale Karel Stegeman Toernooi

De Deense voetbalclub Silkeborg IF heeft De Graafschap maandag verslagen in de finale, en daarmee he...

Blijdschap in wijk Detmerskazerne in Eefde nu wateroverlast wordt aangepakt

De werkzaamheden om de wateroverlast in de wijk Detmerskazerne in Eefde te verhelpen zijn begonnen, ...

Man ernstig gewond na ongeval met landbouwmachine bij Stokkum

Een man is maandagavond tijdens werkzaamheden op het land in Stokkum ernstig gewond geraakt. Hij kwa...

Waarschuwing voor drinkwater in Liemers blijft gelden, Vitens wacht op uitslag

Inwoners van een groot gedeelte van de Liemers moeten in ieder geval tot dinsdag drinkwater uit de k...