Badmintonclub trots op Syrische Olympiër

Gepubliceerd: 27-07-2021 11:07.

Badmintonclub Phido uit Doetinchem is trots dat er tijdens de Olympische Spelen een sporter met een verleden bij de Achterhoekse club deelnam. Badmintonner Aram Mahmoud kwam tijdens de Olympische Spelen uit voor het Olympisch vluchtelingenteam.

"We waren aan het trainen en toen werd al aangekondigd; 'Er doet zo iemand mee en hij komt uit Syrië", vertelt Jet van der Heiden van BC Phibo over de eerste kennismaking met Mahmoud. "Zijn begeleider zei wel dat hij hele goede ervaringen had met badminton, maar al snel bleek dat hij beter was dan wij." Tijdens het verblijf van Mahmoud in het azc in Doetinchem kwam hij bij de Doetinchemse vereniging meetrainen en maakte daar grote indruk: "Hij had zelf geen eigen racket en geen kleding, dus hij moest echt wel even wennen. Naar mate hij een paar training mee had gedaan, bleek wel dat hij bij de top moest horen." Het verblijf van de Syriër was van korte duur. Hij vertrok naar Almere. "Zijn broer woont daar nu en daar hebben ze betere trainingsmogelijkheden en een wat hoger niveau", aldus van der Heiden.

"Er was natuurlijk wel een taalbarrière, maar de sport spreekt voor zich", herinnert de badmintonster de Olympiër. "Hij was een wat verlegen jongen, maar als je hem een beetje leerde kennen dan zag je ook wel dat hij af en toe een grapje probeerde te maken." Vooral het niveauverschil zorgde bij Mahmoud voor enig vermaak: "Soms zag je ook dat hij met ons te doen had, dat wij zo erg moesten rennen als we tegen hem moesten spelen."

Trots op Mahmoud
"Wij spelen echt wel een leuk niveau, maar aan zijn niveau konden we niet tippen," vertelt van der Heiden. "Het was ook best wel een eer om met hem tijdens zijn eerste periode in Nederland te mogen spelen en zeker als je hem dan nu op de Olympische Spelen ziet. Dat geeft wel een soort van trots." Ondanks de steun van de Doetinchemse club wist Mahmoud niet door te stoten tot de knock-out-fase van het toernooi. De badmintonner verloor beide groepsduels in Tokio en is uitgeschakeld.

Foto: BC Phido

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)