Baasje doodgeschoten hond neemt stappen

Gepubliceerd: 24-09-2021 16:09. Bijgewerkt: 24-09-2021 16:54

De zestig kilo zware Cane Corso Max van de Poolse Helena Gwizdalska werd in mei door een agent doodgeschoten op straat in 's-Heerenberg omdat de hond agressief gedrag vertoonde. Haar advocaat Susan du Plessis wil de politie aansprakelijk stellen en mogelijk een schadevergoeding claimen omdat haar cliënt het incident als traumatisch en onterecht heeft ervaren.


"Ik voel me helemaal niet goed", vertelt Gwizdalska geëmotioneerd. "Ik probeer niet over de gebeurtenis na te denken, als ik dat doe staan me de tranen in de ogen. Dit is iets verschrikkelijks, ik zou niet willen dat iemand hetzelfde meemaakt." Op maandag 17 mei heeft een agent Gwizdalska’s hond neergeschoten aan de Plantsoensingel Midden nadat hij volgens de politie dreigde aan te vallen. Agenten kwamen ter plaatse na een melding over een agressieve hond. Toen agenten aankwamen werd de hond volgens de politie weer agressief en werd pepperspray gebruikt om de viervoeter op afstand te houden. Dit mocht volgens de politie niet baten, waarna Max een tweede agent aangevallen zou hebben en de politie uit zelfverdediging moest optreden. "Hij schoot de hond neer uit zelfverdediging", aldus de politie.

Het verhaal van de politie wordt tegensproken door de eigenaar van de hond en haar advocate. Extra frustrerend is dat politie in hun persbericht niet het juiste ras hond benoemde. Ook namen de aanwezige agenten volgens de advocaat een dreigende houding aan. Du Plessis vond dat ze iets met het verdriet van de Poolse vrouw moest doen: "Ik kreeg heel sterk het gevoel dat haar onrecht was aangedaan." De agent zou uit zelfverdediging hebben geschoten, wat volgens de advocate niet rijmt met het beeldmateriaal. "Ik zag een mevrouw wandelen met haar hond aangelijnd in de berm", aldus Du Plessis. "Wat je verderop ziet is dat er een hele dreigende dominante houding wordt aangenomen, mevrouw wordt als het ware omsingeld."

'Ze is alleen achtergelaten in de berm'
Daarnaast is het volgens Du Plessis inhumaan hoe Gwizdalska na het schietincident is behandeld. "Zij heeft mij verteld dat ze na het incident alleen is achtergelaten in de berm, in de regen", licht Du Plessis toe. Volgens Gwizdalska is haar hond dood omdat de politie niet met haar kon communiceren. De pijn zit nog diep bij de Poolse, die het nemen van een nieuwe hond als troost niet zit zitten. "We hebben er wel over nagedacht", gaf Gwizdalski, de inmiddels overleden partner van de vrouw, aan. "We dachten dat het misschien zou helpen om dit alles te vergeten, maar mijn vrouw zegt dat ze bang zou zijn om met de hond naar buiten te gaan. Daarom kan ze dat nu nog niet, uit angst dat er weer zoiets gebeurd."

'Genoodzaakt te schieten'
De politie wil niet op camera reageren op het incident en betitelt Gwizdalska als een vrouw waar op het moment van schieten geen contact mee te maken viel. Volgens een woordvoerder kon de kleine vrouw de grote hond in de gespannen situatie niet onder controle houden en zagen collega's zich genoodzaakt om te schieten. Advocaat Du Plessis is het hier niet mee eens en hoopt op gerechtigheid door het aansprakelijk stellen van de politie: "Ik kan er oprecht niet bij waarom dat zo is gegaan. Had mevrouw de ruimte gegeven om naar huis toe te gaan en was daar met een tolk met haar in gesprek gegaan over het incident."

Foto: Jacek Kucharski


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)