Arriva brengt waterstofbus naar Achterhoek

Gepubliceerd: 21-01-2021 16:01. Bijgewerkt: 21-01-2021 17:23

Vanaf december moeten er meerdere twaalf meter lange waterstofbussen van Arriva door de Achterhoek rijden. De vervoerder heeft met producent Solaris Bus & Coach een overeenkomst getekend voor de levering van tien voertuigen.

Arriva zelf noemt het rijden op waterstof een primeur. “Door de inzet in het reguliere streekvervoer gaat Arriva met deze bussen een recordaantal kilometers afleggen”, aldus de vervoerder. De alternatieve manier van busvervoer komt voort uit de stimulering van emissieloos vervoer door de provincie. De tien bussen vervangen dieselbussen en moeten gezamenlijk meer dan een miljoen kilometer per jaar gaan rijden. De waterstofbussen hebben 37 zitplaatsen en worden voorzien van onder meer USB-oplaadpunten, airconditioning en een informatiesysteem voor reizigers.

De meerkosten van de tien waterstofbussen, die ook in de regio Apeldoorn gaan rijden, zijn volgens Arriva voor een periode van vier jaar begroot op 6,4 miljoen euro. Deze kosten worden gezamenlijk betaald door de vervoerder, de provincie en vanuit Europese gelden. Ook wordt een bijdrage gevraagd aan het Rijk. In de toekomst wordt gekeken naar de mogelijkheid om een waterstoftankstation te realiseren in Doetinchem of Groenlo. Deze pomp moet op termijn openbaar toegankelijk worden.

Foto: Arriva


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)