Apart tijdsblok zorg en onderwijs in Zelhem

Gepubliceerd: 16-02-2021 15:02. Bijgewerkt: 16-02-2021 15:28

De Zelhemse teststraat creëert een tijdsblok specifiek voor zorgmedewerkers en onderwijspersoneel met coronaklachten. In het tijdsblok waarin de prioriteitsgroep geplaatst is, worden er geen reguliere tests afgenomen.

"In Zelhem worden vanaf woensdag zorgmedewerkers, onderwijspersoneel en medewerkers van de kinderopvang getest van 08.30 uur tot 10.15 uur", vertelt Jessica van den Bergh, communicatieadviseur bij de GGD Noord- en Oost- Gelderland. "Tijdens dit tijdslot kunnen er geen reguliere tests afgenomen worden." Dat heeft volgens Van den Bergh te maken met de verschillende laboratoria waar de tests heen moeten: "De prioriteitsgroep gaat naar een ander lab waar ze sneller kunnen analyseren, als we dan ook reguliere tests afnemen lopen er twee stromen door elkaar en de kans dat er dan iets fout gaat is groot."

Achterhoekers met coronaklachten konden zich al laten testen in Winterswijk, Zutphen en Zelhem. De tijd tussen het testen en de uitslag van een reguliere test is volgens van den Bergh rond de veertien uur, al duurt dit in de meeste gevallen minder lang: "Dat is een gemiddelde, meestal hebben mensen de uitslag al eerder in de mailbox, het kan ook langer duren op het moment dat er heel veel mensen getest moeten worden." Datzelfde geldt voor de prioriteitsgroep, zij hebben de belofte dat de testuitslag er dezelfde dag is, maar vaak is dat na zes uur.

Geen sneltest
Hoewel de prioriteitsgroepen in Zelhem dezelfde dag nog de uitslag krijgen gaat het niet om een sneltest: "We nemen gewoon de PCR-test af, maar omdat het naar een apart laboratorium gaat heb je die uitslag sneller", aldus de communicatieadviseur. Toch gaat het volgens van den Bergh in de reguliere teststraat ook al snel: "Mensen wachten bijna nooit veertien uur op de uitslag, daar zijn we heel blij mee."

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)