Ulft, Netherlands

Anniek streed tegen de ziekte van Lyme: een verhaal over hoop en herstel

Ze is 19 jaar wanneer ze doodziek terugkomt van haar vakantie in Mexico, Anniek Reijmer uit Doetinchem. Ze belandt in een medische molen en artsen weten niet wat er met haar aan de hand is. Tot ze in 2012 haar bloed opstuurt naar een lab in Duitsland. Ze blijkt de ziekte van lyme te hebben. Anniek leek ten dode opgeschreven, maar elf jaar later gaat het goed met haar en beschrijft ze haar bijzondere verhaal in een boek.
Davie Klein Gunnewiek | 1 mei 2023 16:20 | Aangepast op 1 mei 2023 16:20
“Ik voelde heel sterk dat ik mijn verhaal aan de wereld wilde vertellen, maar wel met een bepaalde boodschap”, zegt Anniek. “Hoe ga je om met tegenslagen en hoe houd je je gedachten positief? Dat is wel de rode draad door mijn verhaal.” Het is de zomer van 2009 als Anniek op vakantie is in Mexico en heel erg ziek wordt. “Ik dacht dit is een tropische ziekte en gaat vanzelf wel weer over”, vertelt Anniek. Eenmaal in Nederland blijkt het niet beter met haar te gaan en komt ze terecht in een medisch circuit. Pas drie jaar later wordt duidelijk dat Anniek de ziekte van lyme heeft, dat je kan oplopen door de beet van een besmette teek.

“Het meest intense vond ik de periode dat ik moest strijden om gezien te worden door medici”, zegt Anniek. “Ik werd niet gehoord en niet begrepen.” Zo werd Anniek in Nederland negatief getest op de ziekte van lyme en in Duitsland en België was de test wel positief. “Dan wordt er gewoon gezegd dat er niks met je aan de hand is. Alle deuren gaan dan voor je dicht”, aldus Anniek. De wereld voor Anniek werd klein. Ze kon alleen nog maar liggen in bed. “Ik at en ik lag en dat was het”, zegt Anniek. “Ik probeerde mee te liften op andermans leven, zodat ik daar op door kon fantaseren. Het was voor mij letterlijk overleven.”

Behandeling in Amerika
Met een stichting die wordt opgezet voor Anniek kan ze uiteindelijk voor een behandeling naar Amerika. “Iedereen heeft zich ingezet om dat te kunnen bekostigen”, zegt Anniek. “De behandeling kostte 20.000 euro per maand. “Ik kreeg er door mijn ziekte weinig van mee, maar achteraf was het zo overweldigend.” Artsen in Amerika vinden het wonderlijk dat Anniek nog leeft. “Die behandeling is uiteindelijk echt de omslag in mijn leven geweest. Toen besefte ik dat nog niet zo, maar als ik er nu op terugkijk was het echt kantje boord”, aldus Anniek. Bij thuiskomst ging Anniek stapje voor stapje vooruit. “Ik moest alles opnieuw leren. Ik moest opnieuw leren lopen, communiceren, boodschappen doen, ja wat eigenlijk niet. Ik noem het zelf wel eens Anniek 2.0. Het heeft mij compleet veranderd als mens.”

Levensverhaal
Met het boek ‘Een wonder dat ik hier nog zit’ wil Anniek andere mensen inspireren. “Wat je ook meemaakt, het komt echt goed en het gaat voorbij. Dat wil niet zeggen dat het makkelijk is, maar er zit in veel mensen zo’n enorme kracht dat je soms zelf niet weet dat je erover beschikt.” Alles bij elkaar is Anniek blij met het resultaat. “Het voelt echt als mijn levensverhaal en mijn levenswerk.

Foto: REGIO8

Lees ook

Ruim tienduizend bezoekers proeven kerstsfeer bij Kasteel Vorden

Meer dan tienduizend mensen bezochten afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag de tweede editie van de ...

Eco Trek – Vakantie groen en grenzeloos: Populair Winterswijk

De Achterhoekse streekomroep REGIO8 en STUDIO 47 uit het Duitse Duisburg zenden een meerdelige serie...

Raadsvergadering Montferland geannuleerd om rust terug te krijgen

De gemeenteraadsvergadering van de gemeente Montferland die komende donderdag 14 december op de agen...

Brand bij carport in Aalten

Onder een carport van een schuur in het buitengebied van Aalten is zondagmiddag een brand ontstaan. ...

Nieuwenhuis wint voor het eerst wedstrijd in Wereldbeker

In de sneeuw van het Italiaanse skigebied Val di Sole heeft veldrijder Joris Nieuwenhuis uit Zelhem ...

De Graafschap verliest in eigen huis van beter Cambuur

De Graafschap is er vrijdagavond niet in geslaagd om te winnen van Cambuur, de ploeg van oud-coach H...