Ulft, Netherlands

Amphion Cultuurbedrijf moet bezuinigen en verhoogt kaartprijs

Het Amphion Cultuurbedrijf moet bezuinigen en besluit daarom de kaarten voor voorstellingen in het theater duurder te maken. Ook blijft er na de zomer met Charles Droste één directeur-bestuurder over, wordt er gekeken naar het personeelsbestand en komen er minder theatervoorstellingen voor een kleiner publiek.
Redactie REGIO8 | 16 januari 2023 14:28 | Aangepast op 16 januari 2023 14:28
“Naast de inflatie die alles duurder maakt, zijn de energiekosten verdubbeld en stijgen de cao-lonen bovengemiddeld”, laat directeur-bestuurder Droste weten over de financiële situatie van de organisatie. “Door onze plannen sneller door te voeren, spelen we in op deze nadelige ontwikkelingen.” Het Amphion ziet onder meer kansen om te bezuinigen op het gebied van openingstijden en het aanbod in de schouwburg. “We gaan iets minder risicovol programmeren en er komen wat minder theatervoorstellingen waar een (veel) kleiner publiek op af komt”, aldus Droste.

Ook het personeelsbestand wordt onder de loep genomen door het Amphion, dat ‘flexibeler en efficiënter’ wil werken. “We gaan bekijken of we door slimmer te werken met minder mensen uit de voeten kunnen”, aldus Droste, die aangeeft dat bezoekers voortaan meer geld kwijt zijn aan het bezoeken van een voorstelling in de schouwburg. “We bezuinigen, maar onze stijgende kosten moeten voor een deel ook worden doorberekend”, geeft Droste aan.

Van de Haar vertrekt
Droste blijft na de zomer over als enige directeur-bestuurder van de organisatie. Na de fusie tussen de muziekschool, De Gruitpoort en de schouwburg ontstond in 2020 het Amphion Cultuurbedrijf. “We hadden onszelf vijf jaar gegeven voor de vorming van de nieuwe organisatie, maar de marktomstandigheden dwingen ons na twee jaar sneller keuzes te maken”, aldus Ester van de Haar, die stopt in haar functie.

Richting 2036
Het Amphion werkt op dit moment vanuit vier panden in Doetinchem en heeft daarnaast dependances in ’s-Heerenberg en Ulft. Ook de toekomst van deze ruimtes wordt geëvalueerd. De komende periode wordt in overleg met de gemeente Doetinchem gesproken over nieuw cultuurbeleid. “Wij willen doelgericht investeren in een verdere versterking van het culturele klimaat”, meldt Droste.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

Lees ook

Duizenden bierdopjes nog niet genoeg voor Evi (11)

Evi ten Broeke uit Doetinchem verzamelde al duizenden kroonkurken, maar hoopt er nog veel meer te on...

Schuur uitgebrand bij woning in Doetinchem

Een schuur in een woonwijk heeft zaterdagavond vlam gevat in Doetinchem. Niemand is gewond geraakt, ...

'Cold case rond Sem Vijverberg mogelijk verjaard'

Het is nog de vraag of de aanhouding in de cold case van de dode baby Sem Vijverberg leidt tot een v...

'Koude-toeslag' voor verenigingen in Montferland

De gemeente Montferland wil sport- en culturele verenigingen helpen door middel van het invoeren van...

Stonede Arnhemse na achtervolging opgepakt in Halle

Een 28-jarige vrouw uit Arnhem die reed onder invloed van cannabis is dinsdagavond aangehouden in Ha...

Inbreker slaat toe bij café in binnenstad Doetinchem

Een onbekende dader heeft vrijdagochtend ingebroken bij Stadscafé Simons in de binnenstad van Doeti...