Almende College Isala start met flexrooster

Gepubliceerd: 15-05-2018 11:05. Bijgewerkt: 15-05-2018 11:39

Het Almende College Isala in Silvolde introduceert vanaf september een flexrooster. Door leerlingen zelf zogeheten flexuren in te laten plannen naar hun eigen interesses en leerbehoeftes, hoopt de school meer onderwijs op maat te kunnen leveren.


“Het flexrooster betekent niet dat er geen rooster meer is”, legt directeur Mascha Schnitzler uit. “Het betekent dat er een basisrooster is waarin de leerlingen gewoon in hun klas de vakken volgen die ze normaal gesproken ook volgen. Maar daaromheen is er ruimte om te kiezen voor vakken, voor lessen, voor flexuren die bij hun passen en die zij nodig hebben op basis van hun leerontwikkeling en interesse.” Het Isala wil hierbij tegemoetkomen aan de wensen en behoeften van leerlingen. Zo krijgen scholieren bijvoorbeeld de mogelijkheid om huiswerk te maken of extra hulp van een vakdocent te vragen. Voor leerlingen betekent het flexrooster ook dat lesdagen vanaf het aankomende schooljaar niet langer gaan duren dan 15.30 uur.

Leerling Mirko Hendriksen ziet zo'n flexrooster wel zitten. “Dan kan ik mijn eigen rooster inrichten zodat de vakken waar ik nu slechter in ben, er straks beter voor kan staan”, zegt Hendriksen. Docenten helpen leerlingen met plannen en bieden begeleiding bij flexuren. “Wij als docenten moeten de kaders geven, daarbinnen kunnen zij de keuzes maken”, vertelt docente Tara Veens. Of docenten met de nieuwe onderwijsmethode meer vrije tijd krijgen, betwijfelt Schnitzler. “Dat denk ik niet”, zegt de directeur. “Ik hoop wel dat zowel docenten als leerlingen wat meer rust ervaren in de week.” Hendriksen weet in ieder geval al waar hij de flexuren voor gaat gebruiken. “Ik ben niet zo’n held in Engels en Duits”, aldus de leerling. “Dus ik hoop dat ik daar een voldoende voor kan staan volgend jaar.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)