Agrariërs trots maar sceptisch na protest

Gepubliceerd: 02-10-2019 16:10. Bijgewerkt: 02-10-2019 17:15

Als één van de duizenden agrariërs was melkveehouder Arnold Tijhuis uit Terborg dinsdag aanwezig bij het grote boerenprotest op het Malieveld in Den Haag. Hij genoot gigantisch van de saamhorigheid onder de verschillende sectoren, maar kijkt de komende weken sceptisch naar politiek Den Haag wat de reactie zal zijn op de roep vanuit de boerenwereld.


"Het was gigantisch", vertelt Tijhuis over het protest in de Hofstad. "Dat was een aanblik, dat vergeet je nooit meer." Hoewel hij denkt dat de saamhorigheid de zaak verder helpt, vindt hij het wel weer fijn om woensdag op zijn eigen zaak aan de slag te zijn. "Ik ben het best op m'n sas als ik op mijn eigen bedrijf aan de gang ben. Aan de andere kant, ik vind het bittere noodzaak en het gaat om saamhorigheid, dan vind ik dat iedereen die er enigszins tijd voor kon maken er moest zijn." Tijhuis denkt dat die bundeling van krachten ditmaal het verschil gaat maken. "Ik zag schapenhouders, nertsenhouders, je kunt het zo gek niet bedenken. Zelfs de visserij was aanwezig, om gezamenlijk de stem uit te dragen. Dat was gigantisch."

Minister Carola Schouten van heeft op het protest aangegeven dat onder haar bewind de veestapel niet gehalveerd hoeft te worden. Echter waren er vanuit D66 en Groenlinks ook tegengeluiden te horen. Waar de euforie over het protest overheerst, is Tijhuis nog niet volledig gerustgesteld en houdt hij nauwlettend de politiek in de gaten. "Ze hebben een ultimatum gekregen van ongeveer een maand om met concrete plannen te komen hoe ze ons tegemoet gaan komen", aldus de agrariër. "Ik hoop dat ze met een goed onderbouwd plan komen waar iedereen mee verder kan."

Nieuwe actie
Een concreet plan voor een nieuw protest is nog niet uitgesproken, maar is voor de agrariërs wel een optie wanneer de politiek geen aanpassingen maakt in het beleid. "We blijven rustig en wachten wat het tegenvoorstel wordt", aldus de veehouder uit Terborg. "Als het tegenvoorstel dan totaal anders wordt dan wat onze sectoren gezamenlijk denken, dan denk ik dat onze leiders weer met de achterban om de tafel moeten om te bedenken wat we dan gaan doen."

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)