Ulft, Netherlands

Vreugde bij bewoners na plaatsing landbouwsluis bij Dorpsstraat in Laag-Keppel

De Dorpsstraat in Laag-Keppel is afgesloten voor doorgaand verkeer door de plaatsing van een landbouwsluis op de Wehlsedijk. Het zorgt voor veel onvrede in omliggende dorpen, maar de bewoners van het kleine woonstraatje zijn blij dat ze eindelijk rust hebben voor hun deur.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | Viggo Zweverink | 20 maart 2023 16:38 | Aangepast op 20 maart 2023 16:38
"Omdat we hier te maken hebben met heel veel verkeersonveiligheid", aldus bewoner Mieke van den Broek over de noodzaak om de woonstraat af te sluiten voor doorgaand verkeer. "Gelukkig is dat door de bestuurders opgemerkt via een rapport van Veilig Verkeer Nederland." Met meer dan vijfduizend motorvoertuigen die per etmaal door het straatje gaan, ziet de provincie een onaanvaardbaar leefbaarheidsprobleem. Toch komt er veel kritiek uit omliggende dorpen, want Hummelo, Laag- en Hoog-Keppel worden door de sluis afgesloten van Wehl. "Dat vind ik heel begrijpelijk omdat dit van oudsher een belangrijke doorgang is geweest", laat Van den Broek weten over het commentaar.

Vanuit de andere kant is er ook begrip voor de bewoners van de veelbesproken straat. "Het is een heel drukke straat", geeft Ans Putman uit Wehl, raadslid in de gemeente Doetinchem, toe. "Maar om dan meteen al het verkeer te weren, behalve de fietsers en het landbouwverkeer, vind ik wel heel ver gaan." Ze vindt dan ook dat een kleine minderheid geholpen wordt, maar dat een grote meerderheid er last van heeft: "Heel veel mensen uit de omgeving die gaan in Wehl boodschappen doen, dat is voor onze ondernemers in Wehl een aderlating."

Regionale kwestie
De provincie en gemeente vinden dat de doorgaande route nu via Doetinchem moet lopen. Het aanleggen van een nieuwe weg van Hummelo naar Wehl werd al eerder afgedaan als onmogelijk. Dat de wens van een minderheid belangrijker is dan de meerderheid, zoals raadslid Putman zegt, doet Dorpsstraat-bewoner Van den Broek af als onzin. "Ik vind dit een hele andere kwestie dan minderheid en meerderheid, ik vind dit een regionale kwestie. De hoofstructuur moet goed vorm krijgen waardoor je de hele regio een plezier doet en de doorstroming bevorderd."

Terug naar vroeger
De landbouwsluis ligt tot juli bij wijze van proef op de Wehlsedijk, daarna wordt het object verplaatst naar de Keppelseweg, waarna een definitief besluit volgt. Van den Broek heeft zelf wel een idee hoe de Dorpsstraat er in de toekomst uit moet komen te zien: "Ik hoop dat de straat gaat lijken op de foto's van vroeger met veel bomen, veel groen, bankjes voor de deur en veel bedrijvigheid en toerisme."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal.

Foto: REGIO8

Lees ook

Motorcrosser ernstig gewond na valpartij op circuit bij Hummelo

Een motorcrosser is zondagmiddag ernstig gewond geraakt bij een valpartij op het circuit bij Hummelo...

Achterhoek negeert Haagse plannen en laat statushouders voorgaan bij sociale huur

Achterhoekse gemeenten passeren de plannen uit het landelijke hoofdlijnenakkoord en willen statushou...

Straffen voor Achterhoekers na verkrachten en verkopen van minderjarig meisje

Twee Achterhoekers, uit Wehl en Dinxperlo, zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij mensenhandel en d...

Leegstaande pastorie in Hengelo wordt doorstroomlocatie voor statushouders

Bronckhorst wil de leegstaande pastorie van de Sint Willibrorduskerk in Hengelo inzetten om twaalf s...

Kookadvies in Liemers voorbij, nu zorgen over drinkwater in de Achterhoek

Het kookadvies voor kraanwater in een groot deel van de Liemers is dinsdagavond door Vitens ingetrok...

Waarschuwing voor drinkwater in Liemers blijft gelden, Vitens wacht op uitslag

Inwoners van een groot gedeelte van de Liemers moeten in ieder geval tot dinsdag drinkwater uit de k...