Ulft, Netherlands

Zestig Achterhoekse basisscholen strijden tegen lerarentekort

Om aandacht te vragen voor het groeiende lerarentekort op Achterhoekse basisscholen gooiden zestig scholen dinsdag de deuren open. Het doel van de openscholendag is om mensen enthousiast te maken voor het beroep, want zonder ingrijpen stevent de regio af om een tekort van meer dan zestig leerkrachten.
Nick Hermsen | Viggo Zweverink | 21 maart 2023 15:24 | Aangepast op 21 maart 2023 15:24
"Wij willen heel graag laten zien hoe mooi het werken met kinderen is", vertelt Anne-Marie Haanstra, directeur-bestuurder van Iselinge Hogeschool. "Als leerkracht lever je elke dag een bijdrage aan de toekomst van deze regio." Op basisschool 't Prisma in Doetinchem, waar burgemeester Mark Boumans de dag opende, worden ze regelmatig geconfronteerd met het tekort. Leerkracht op 't Prisma, Esther Tempels vertelt: "Als iemand ziek is en je een vraagt vanuit Personeelscluster Oost Nederland (PON) een invaller aan, dan is er heel vaak niemand." Als gevolg hiervan worden klassen verdeeld of worden er studenten voor de klas gezet. "Dat is natuurlijk wat je het minst graag wil", aldus Tempels. De Achterhoek komt momenteel zo'n veertig full-time leerkrachten tekort. Volgens Haanstra zal dit de komende jaren oplopen tot zo'n zestig leerkrachten.

Om het vak interessanter te maken, moeten de lonen omhoog en moet de werkdruk omlaag, zo geven leraren aan. "Je moet gaan kijken wat de arbeidsvoorwaarden voor leerkrachten zijn", vertelt Tempels. "Misschien moeten wij ook wel gaan kijken of het onderwijs op de goede manier wordt vormgegeven." Bij Iselinge hopen ze ondertussen dat de openscholendag nieuwe aanmeldingen oplevert. "Er zijn zo veel mogelijkheden om voor de klas te komen. Het is niet alleen een vierjarige bachelor opleiding, er zijn ook maatwerk- en zij-instromingstrajecten", aldus Haanstra.

Enthousiasme van kinderen
De Achterhoekse Hogeschool Iselinge, waar de opleiding tot basisschoolleraar kan worden gevolgd, organiseerde de dag samen met de basisscholen. Studente Maureen Derksen is daarbij een sprekend voorbeeld, zij geniet elke dag van het voor de klas staan. "Het enthousiasme van de kinderen en het feit dat je ze wat kan bijleren, dat het kwartje valt, dat is wat heel erg leuk is."

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Persoon gewond na bedrijfsongeval in Doetinchem

Een persoon is maandagmiddag gewond geraakt bij een bedrijfsongeval in Doetinchem. De hulpdiensten r...

Gevonden bommen worden tot ontploffing gebracht in Wehl

De twee bommen uit de Tweede Wereldoorlog die gevonden werden op het voormalige Nemaho-terrein in Do...

Verdediger Van Riel tekent voor twee jaar bij FC Utrecht

Jesper van Riel maakt de overstap van De Graafschap naar FC Utrecht. De negentienjarige verdediger m...

Doelman Bakker tekent in Den Bosch na vertrek bij De Graafschap

De Graafschap-doelman Mees Bakker stapt deze zomer over naar competitiegenoot FC Den Bosch. Het cont...

EOD komt met plan voor onontplofte explosieven in Doetinchem

De bom uit de Tweede Wereldoorlog die vorige week vrijdag op het Nemaho-terrein in Doetinchem is gev...

Nijhof geeft stokje over aan basisschool Halle: 'Een prachtig pand met historie'

Na meer dan 25 jaar de trotse eigenaren te zijn geweest van partycentrum Nijhof in Halle hebben Kari...