Ulft, Netherlands

 

Vuurwerkhandelaren in de Achterhoek in de startblokken

Voor het eerst in twee jaar staan vuurwerkhandelaren in de Achterhoek weer in de startblokken om vuurwerk te mogen verkopen in de laatste drie dagen van het jaar. Na twee magere jaren door een gedwongen verbod door de coronapandemie, lijken dit jaar alle seinen op groen te staan.
Tim Rondeel | Bart Sollman | 23 november 2022 16:54 | Aangepast op 23 november 2022 16:54
“We houden allemaal de 'fingers crossed'”, vertelt Ronny Vos van Katan Vuurwerk. “Afgelopen vrijdag is het alweer precies een jaar geleden dat het vuurwerkverbod werd uitgesproken op basis van corona. Dus we houden onze vingers nu gekruist.” Niet alleen kregen de verkopers de laatste jaren te maken met een verbod, maar mogen ze ook sinds een aantal jaar verschillende soorten vuurwerk niet meer verkopen. “Bij ons zijn er een aantal artikelen die uit de markt zijn gehaald, waaronder een babypijl, een romeinse kaars en knalvuurwerk. Er blijft voor ons weinig vuurwerk over. Maar dan gaan we ons richten op de kwaliteit die wel hebben, de goede 'cakes' bijvoorbeeld. Dat zal dan de toekomst gaan worden voor Nederland.”

Hayo Wolff ging in 2005 met zijn bedrijf de grens over vanwege de aangescherpte regels in Nederland. Hoewel de Nederlandse vuurwerkhandelaren nog even moeten wachten tot ze mogen starten met de verkoop, is Wolff al begonnen. “Het heeft er mee te maken dat je met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) een handelaar bent”, vertelt Wolff. “En handelaren kunnen in Duitsland gewoon legaal vuurwerk kopen. Je moet wel een legitimatie bij je hebben en bij de KvK als eigenaar geregistreerd staan. Ook moet je een verklaring invullen dat je het vuurwerk meeneemt als handelaar en dat je het niet afsteekt. Dus er zitten wel wat haken en ogen aan.”

Vuurwerkverbod?
Volgens Wolff ligt een algeheel vuurwerkverbod in Nederland ook altijd nog op de loer. “Sinds 2000 is het eigenlijk al de verkeerde kant op gegaan en dat wordt alleen maar sterker die roep", laat de handelaar weten. Nu zitten we in 2022 en volgens mij gaan ze het nu voor elkaar krijgen dat ze het vuurwerk gaan verbannen.”

'Traditiebox'
Bij Katan Vuurwerk zien ze de toekomst rooskleuriger in en spelen ze ludiek in op de dreiging rondom de Nederlandse tradities. “Nee er komt geen vuurwerkverbod", zegt Vos stellig. "Een traditie moet blijven bestaan en daarom hebben wij een fantastische traditiebox laten maken." Daar staat een oliebol op, want dat moeten we niet meer doen, worden we dik van. Sinterklaas hebben we ook niet meer nodig. De klompen worden van bomen gemaakt, dat moeten we ook niet meer doen. En natuurlijk het vuurwerk, dat moeten we ook gaan verbieden. Daarom hebben wij de box geïntroduceerd dit jaar met de slogan: ‘Wij zijn trots op onze traditie’.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Antenne Niederrhein

Foto: REGIO8


Lees meer over:

Vuurwerk|

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Run op categorie 1-vuurwerk bij Ros in Didam

De verkopers in de voormalige sportwinkel Ros Sport in Didam merken dat er door het ingestelde vuurw...

De Graafschap speelt tegen Heracles zonder uitsupporters

De Graafschap heeft van de KNVB een straf gekregen vanwege het afsteken van vuurwerk bij de uitwedst...

Eibergen wordt nog één keer verlicht door vuurwerkshow

Eibergen zal zaterdag voor de laatste keer op spectaculaire wijze verlicht worden door een Spaanse v...

EOD rukt uit voor geknutseld vuurwerk van Varssevelder (16)

De Explosieven Opruimingsdienst is afgelopen week uitgerukt naar een woning in Varsseveld voor zelfg...

Vuurwerkbranche hoopt op een topjaar na coronastilte

Na twee nagenoeg vuurwerkloze jaarwisselingen in coronatijd maken handelaren zich op voor een knalle...

Verbod op klaphamer in Berkelland na drama in Haaksbergen

De gemeenteraad van Berkelland heeft gebruik van de klaphamer in de gemeente verboden, dit naar aanl...