Ulft, Netherlands

Vuurwerkhandelaren in de Achterhoek in de startblokken

Voor het eerst in twee jaar staan vuurwerkhandelaren in de Achterhoek weer in de startblokken om vuurwerk te mogen verkopen in de laatste drie dagen van het jaar. Na twee magere jaren door een gedwongen verbod door de coronapandemie, lijken dit jaar alle seinen op groen te staan.
Tim Rondeel | Bart Sollman | 23 november 2022 16:54 | Aangepast op 23 november 2022 16:54
“We houden allemaal de 'fingers crossed'”, vertelt Ronny Vos van Katan Vuurwerk. “Afgelopen vrijdag is het alweer precies een jaar geleden dat het vuurwerkverbod werd uitgesproken op basis van corona. Dus we houden onze vingers nu gekruist.” Niet alleen kregen de verkopers de laatste jaren te maken met een verbod, maar mogen ze ook sinds een aantal jaar verschillende soorten vuurwerk niet meer verkopen. “Bij ons zijn er een aantal artikelen die uit de markt zijn gehaald, waaronder een babypijl, een romeinse kaars en knalvuurwerk. Er blijft voor ons weinig vuurwerk over. Maar dan gaan we ons richten op de kwaliteit die wel hebben, de goede 'cakes' bijvoorbeeld. Dat zal dan de toekomst gaan worden voor Nederland.”

Hayo Wolff ging in 2005 met zijn bedrijf de grens over vanwege de aangescherpte regels in Nederland. Hoewel de Nederlandse vuurwerkhandelaren nog even moeten wachten tot ze mogen starten met de verkoop, is Wolff al begonnen. “Het heeft er mee te maken dat je met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) een handelaar bent”, vertelt Wolff. “En handelaren kunnen in Duitsland gewoon legaal vuurwerk kopen. Je moet wel een legitimatie bij je hebben en bij de KvK als eigenaar geregistreerd staan. Ook moet je een verklaring invullen dat je het vuurwerk meeneemt als handelaar en dat je het niet afsteekt. Dus er zitten wel wat haken en ogen aan.”

Vuurwerkverbod?
Volgens Wolff ligt een algeheel vuurwerkverbod in Nederland ook altijd nog op de loer. “Sinds 2000 is het eigenlijk al de verkeerde kant op gegaan en dat wordt alleen maar sterker die roep", laat de handelaar weten. Nu zitten we in 2022 en volgens mij gaan ze het nu voor elkaar krijgen dat ze het vuurwerk gaan verbannen.”

'Traditiebox'
Bij Katan Vuurwerk zien ze de toekomst rooskleuriger in en spelen ze ludiek in op de dreiging rondom de Nederlandse tradities. “Nee er komt geen vuurwerkverbod", zegt Vos stellig. "Een traditie moet blijven bestaan en daarom hebben wij een fantastische traditiebox laten maken." Daar staat een oliebol op, want dat moeten we niet meer doen, worden we dik van. Sinterklaas hebben we ook niet meer nodig. De klompen worden van bomen gemaakt, dat moeten we ook niet meer doen. En natuurlijk het vuurwerk, dat moeten we ook gaan verbieden. Daarom hebben wij de box geïntroduceerd dit jaar met de slogan: ‘Wij zijn trots op onze traditie’.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Antenne Niederrhein

Foto: REGIO8


Lees meer over:

Vuurwerk|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Geen enkel paasvuur in Oude IJsselstreek, Etten stapt over op vuurwerk

Het paasvuur in Etten gooit het over een andere boeg. Hoewel het jaarlijkse feest waar zo'n tweeduiz...

Niet ontploft vuurwerk gevonden in 's-Heerenberg, EOD sluit straat af

De Explosieven Opruimingsdienst is zondag uitgerukt naar 's-Heerenberg vanwege niet ontploft vuurwer...

Meer vuurwerkschade in Doetinchem, gemeenten zien geen trend

Doetinchem heeft een schadepost van meer dan 70.000 euro overgehouden aan vuurwerk dat rond de jaarw...

Twee vuurwerkslachtoffers tijdens jaarwisseling bij Slingeland Ziekenhuis

Met twee vuurwerkslachtoffers was het tijdens nieuwjaarsnacht een relatief rustige jaarwisseling voo...

Vuurwerkcontrole bij Duitse grens levert kilo's in beslag genomen vuurwerk op

Op de zaterdag voor Oud en Nieuw heeft de politie een grote vuurwerkcontrole gehouden bij de Duitse ...

De Graafschap niet akkoord met straf na afsteken vuurwerk

De Graafschap gaat niet akkoord met de zware straf die de KNVB de club heeft gegeven vanwege het afs...