Ulft, Netherlands

Vluchtelingen genieten van feestelijk kerstdiner op de Vijverberg

Ruim 150 vluchtelingen van de crisisnoodopvang in Doetinchem kregen woensdagavond een feestelijke kerstmaaltijd aangeboden op stadion De Vijverberg. Het initiatief voor dit kerstdiner kwam van voetbalclub De Graafschap, stichting Welkom in Doetinchem en twaalf restaurants uit de stad.
Davie Klein Gunnewiek | 22 december 2022 15:33 | Aangepast op 22 december 2022 15:33
“Met een klein groepje vrijwilligers proberen we activiteiten buiten de noodopvang te organiseren om de mensen er ook even uit te halen”, zegt bestuurslid Henk van Weeghel van stichting Welkom in Doetinchem. “Dat is ook de reden dat we hier op de Vijverberg zijn voor het kerstdiner en niet op de noodopvang zelf. Daar staat, met de beste bedoelingen, een hele grote tent die erg ongezellig is. Hier zijn de mensen er even uit en kunnen ze even alle sores vergeten." Omdat de vluchtelingen uit diverse landen komen hebben de restaurants rekening gehouden met de verschillende eetwensen en is er vooral halal gekookt. “Er staat kip-curry en rendang op het menu, aardappels, groente, rijst, wat koude voorgerechten, salades en een nagerecht”, somt horecaondernemer Robby Welling op. “Ze kunnen lekker uitgebreid tafelen.”De oer-Nederlandse koks slaagden er volgens de dankbare vluchtelingen prima in om een geslaagde maaltijd te maken. “Het is een goed idee voor de mensen, want we hebben volgens mij al de hele tijd hetzelfde eten”, zegt Syriër Neif. “Er is veel verschillend eten met veel smaak, dus we zijn dankbaar.” Ook Nabeel uit Pakistan genoot van het eten: “Ze hebben een prachtige avond georganiseerd voor mensen uit andere delen van de wereld die als vluchteling hier zijn gekomen. Het is een geweldige poging om mensen betrokken en bezig te houden. Dat is geweldig, ik heb genoten.”

'Iedereen zwaait naar je'
De vluchtelingen, die nu een aantal maanden op de opvang wonen, zijn blij verrast door de positieve ontvangst vanuit de Doetinchemse samenleving. “We hebben eerder in een opvang in andere landen gezeten”, vertelt Deniz uit Turkije, die samen met haar man Ilyas aan tafel zit. “Amsterdam is zo druk, Ter Apel vonden we niet leuk omdat het zo druk was. Apeldoorn is mooi, Doetinchem is mooi, want het centrum is dichtbij”, vertelt Ilyas. “En iedereen zwaait hier de hele tijd vriendelijk naar je” vult Ilyas aan.

'Zonder opstootjes en spandoeken'
Van Weeghel kijkt tevreden terug op de feestelijke avond met de vluchtelingen. Ook is hij lovend over de manier hoe Doetinchem omgaat met de opvanglocatie bij het station. “Ik wil niet overdrijven, maar volgens mij doen we toch wel iets unieks voor Nederland", aldus het bestuurslid. "Zonder opstootjes en zonder spandoeken bieden we alle mensen uit de noodopvang hier een verzetje. Dat is prachtig om te zien."

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Silvolde huilt na noodlottig overlijden negenjarig jongetje

Remco Geurts | Bart Sollman | 24 nov 2023 16:59

Automobilist mee met politie na aanrijding in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 24 nov 2023 10:53

Lees ook

Ook komende vijf jaar forse investering in binnenstad van Doetinchem

Vastgoedeigenaren, ondernemers en de gemeente investeren tot en met 2028 meer dan vier ton in de bin...

De Graafschap speelt inhaalduel met FC Dordrecht op maandag

De Graafschap speelt het inhaalduel met FC Dordrecht op maandagavond 4 december. De wedstrijd zou ei...

Orion moet vroege uitschakeling in Europees volleybal voorkomen

Active Living Orion moet een vroege uitschakeling in de Challenge Cup woensdagavond voorkomen tegen ...

Brommerrijder aangereden op rotonde in Doetinchem

Een brommerrijder is dinsdagmorgen aangereden door een automobilist op een rotonde in Doetinchem. Er...

Doetinchem krijgt meer dan zes ton Rijksgeld voor woningbouw

Gemeente Doetinchem krijgt meer dan zes ton Rijksgeld voor woningbouw. Het bedrag is bedoeld om de b...

Streep door De Graafschap-FC Dordrecht vanwege hevige regenval

Het duel van De Graafschap met FC Dordrecht van maandagavond is afgelast. Het veld is door de regenv...