Ulft, Netherlands

Vissen worden gered uit drooggevallen Veengoot

Door de lage waterstand dreigen veel beken in de Achterhoek deze zomer opnieuw droog te vallen. Om ervoor te zorgen dat vissen niet massaal sterven zijn vrijwilligers van de Hengelsport Federatie druk om ze te redden, zoals bij de Veengoot in Harreveld.
Davie Klein Gunnewiek | 3 augustus 2022 16:43 | Aangepast op 3 augustus 2022 16:43
“Het is hier de afgelopen tijd echt heel hard gegaan”, vertelt Bram Jacobs van de Hengelsport Federatie Midden Nederland. “Vorige week zijn we hier nog geweest en toen stond het water nog honderd meter die kant op”, aldus Jabobs. Daar is maar weinig van overgebleven. Bij de stuw, ter hoogte van de Rector Hulshofsstraat heeft zich een poel gevormd van slechts een aantal centimeter diep. “Al het vis wat in dit gedeelte van de Veengoot zwemt heeft zich op die plek klem gezwommen”, zegt Jacobs. “Als wij daar nu niks aan doen, dan dreigen de vissen dood te gaan.”

Vrijwilligers van de Hengelsport Federatie gaan daarom, gehuld in een waterpak en gewapend met een schepnet, het water in om de vissen te redden. “We gebruik geen gewoon schepnet, maar een schepnet geladen met stroom”, zegt Jacobs. “In de omgeving van het schepnet zetten we het water onder lichte stroom, waardoor de vissen worden verdoofd en kunnen we ze naar ons toehalen.” De vissen worden opgevangen in bakken waar ze bijkomen om vervolgens in een grote bak te worden overgezet met een luchtfilterinstallatie.

Zeldzame modderkruiper gevangen
De vangst uit een klein stukje oppervlak bij de stuw is groot te noemen. “Toen de mannen een stap in het water zetten zagen we al wat grote vissen rond zwemmen”, vertelt Jacobs. “We hebben snoek, ruisvoorn en zilt gevangen.” Er zat zelfs nog een zeldzame modderkruiper bij. “Zij kunnen relatief goed tegen deze omstandigheden, ook als de beek droog valt”, zegt Jacobs.

'De oplossing hebben we niet'
Helaas zijn de omstandigheden van het droogvallen van beken en sloten niet meer uitzonderlijk te noemen in de Achterhoek. “Dit is de derde zomer dat we aan het afvissen zijn”, zegt Jacobs. “De vorige zomer was redelijk nat en hebben we niets hoeven te doen, maar die twee zomers daarvoor hebben we ook gehad.” De oplossing voor het droogvallen is meer neerslag en het water zo lang mogelijk proberen vast te houden. “Dat blijft gewoon heel lastig”, zegt Jacobs. “De oplossing hebben we niet.”

Voorlopig zal er nog wel even werk blijven voor de vrijwilligers van de Hengelsport Federatie. “We doen wat we kunnen”, zegt Jacobs. “Als we meldingen krijgen van vissen die in de problemen komen, dan gaan we zo snel mogelijk ter plaatse.” De vissen worden weer uitgezet op een plek waar wel voldoende water staat. “Als het dan weer een keer hoog water is, dan gaat het water weer over de stuwen heen en kunnen de vissen zich weer verspreiden over het hele beeksysteem.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

vissen|Droogte|Harreveld|

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Bestuurder van 45-kilometerwagen eindigt in sloot bij Harreveld

De bestuurder van een 45-kilometerwagen is maandagochtend in een sloot terechtgekomen in het buiteng...

Suzan en Freek trouwen en worden overladen met felicitaties

De bekende zangers Suzan Stortelder en Freek Rikkerink zijn afgelopen weekend getrouwd. De Achterhoe...

Man (73) uit Harreveld gewond na eenzijdig ongeval

Een 73-jarige man uit Harreveld is donderdagavond gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval in het bu...

Automobilist ramt boom en verliest wiel bij ongeval in Harreveld

Een automobilist is maandagmiddag een wiel verloren bij een ongeval in het buitengebied van Harrevel...

Vrouw (86) uit Steenderen overleden na ernstig ongeval bij Harreveld

Een ouder echtpaar uit Steenderen is zondagmiddag in een auto tegen een boom gebotst nabij Harreveld...

Eenzijdig ongeval door omgevallen boom in Harreveld

Een automobilist heeft woensdagmiddag niet meer op tijd kunnen uitwijken voor een omvallende boom in...