Ulft, Netherlands

Van Gaal nodigt Achterhoekers uit bij training in Qatar

Na een avontuur op het WK Voetbal in Qatar zijn Erna en Wouter Mecking uit Ulft deze week weer teruggevlogen naar de Achterhoek. De fanatieke Oranjefans waren aanwezig bij de groepswedstrijden van het Nederlands Elftal, waar ze bijzondere momenten beleefden, waaronder een ontmoeting met bondscoach Louis van Gaal langs het trainingsveld.
Remco Geurts | Rens van Schip | 8 december 2022 17:26 | Aangepast op 8 december 2022 17:26
“Het was natuurlijk weer een feestje”, vertelt Erna Mecking. De Ulftse is weer terug in de Achterhoek nadat ez samen met haar man Wouter Mecking aanwezig was bij alle groepswedstrijden van Oranje. “Wij gaan al ruim twintig jaar naar alle EK’s en WK’s. Nu was het wel heel speciaal, omdat we door Truus van Gaal (vrouw bondscoach, red.) werden uitgenodigd om bij een training aanwezig te zijn.” Dat ze daarbij konden zijn was volgens Erna een unieke belevenis: “Dat is natuurlijk heel erg bijzonder, wie maakt dat nou mee. We waren er als enigste supporters die toegang kregen, we hadden daarbij echt supergeluk dat Truus net uit het busje stapte en zei: ‘we gaan even wat voor jullie regelen’.”

Op het trainingscomplex zagen ze de selectie en de technische staf van het Nederlands elftal, waarvan sommigen, inclusief de bondscoach, tijd maakten voor een praatje. “Wij zeiden dat we uit de Achterhoek kwamen en dat vond hij al leuk”, vertelt Wouter, die naast de ouders en andere gezinsleden van de spelers stond. “Je merkte wel dat ze in familiesfeer zaten, maar ze namen toch de tijd voor ons. Om even een fotootje te maken en om even een handtekening te zetten op de Ulftse vlag, dat was wel heel erg fijn.”

Achterhoekse vlag
Naast de Ulftse vlag waarop Wouter de handtekeningen verzamelde, ging ook de Achterhoekse vlag mee naar alle wedstrijden die ze bezochten. Tijdens die wedstrijden waren er tot zijn blijdschap nog meer groene vlaggen in het publiek te zien. “Nog een groep uit Doetinchem, een groep uit Velswijk en wij dan uit Ulft", somt Wouter op. "Dan zoek je elkaar toch wel even op, wat dat betreft waren Ulft en de Achterhoek goed vertegenwoordigd.”

Commotie
Ondanks de commotie rond het WK in Qatar, onder meer over de arbeidsomstandigheden, hebben de twee niet getwijfeld of ze wel moesten gaan. “We hebben natuurlijk een hele aanloop gehad met de arbeiders die daar zitten. Daar moet je ook niet voor weggekijken, want dat is echt wel een probleem”, zegt Wouter. Volgens hem is de kwestie een grotere en wereldwijdere zaak: “Dat gebeurt overal in de wereld. Wij pleiten er ook echt voor dat het aangepakt wordt, maar dan wel met een bredere visie.”

Sfeer
Ook Erna beaamt dit, zij sprak zelf met de lokale bevolking over dit probleem. “De sfeer was gewoon heel goed. We hebben taxichauffeurs en de lokale bevolking gesproken, die zijn gewoon echt heel blij”, vertelt de Ulftse Oranjefan. “Ze hebben daar werk en hebben het meestal tien keer beter dan in hun eigen land, hun hele gezin is ook daar en ze verdienen eigenlijk best wel goed.”

Argentinië
Inmiddels hebben ze hun tassen uitgepakt en volgen ze de rest van het toernooi vanuit huis. Ondanks een lastige tegenstander, Argentinië, in de kwartfinale, hebben ze er alle vertrouwen in dat Oranje het ver gaat schoppen. “Dat heeft puur te maken met het feit dat ze op een bepaalde manier altijd wel een doel en een plan hebben”, vertelt Wouter over zijn verwachtingen. Erna vult aan: “Ik zeg altijd, je hebt het moment van de dag, het geluk van de dag en de vorm van de dag. Als die drie dingen kloppen, dan gaan ze gewoon winnen van Argentinië.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Ulftse handballers promoveren na 24 jaar: 'Dit is gewoon geweldig'

Voor het eerst in 24 jaar tijd zijn de handballers van UGHV uit Ulft gepromoveerd naar de eerste div...

Ulft sport al ruim vijftig jaar met Juf Hannie bij gymvereniging Ulfariet

Gymnastiekvereniging Ulfariet viert zondag haar vijftigjarig jubileum met een uitvoering in Sporthal...

Wielrenner Bouwman alsnog naar door hem geliefde Giro d'Italia

Koen Bouwman uit Ulft gaat alsnog met zijn ploeg Visma | Lease a Bike naar de Giro d’Italia. De Acht...

Treinfanaten halen hart op met 'Amerikaanse' spoorbanen in Ulft

Liefhebbers van modeltreinen konden afgelopen weekend hun hart ophalen op het DRU Industriepark in U...

Triatleet en kickbokster in de prijzen bij Sportverkiezing Oude IJsselstreek

Triatleet Ralf Scholten en kickbokster Romy Loevering zijn vrijdagavond in de prijzen gevallen tijde...

Het Balrijk neemt afscheid, Bart Meijer nieuwe dj bij REGIO8

Dj Bart Meijer is de opvolger van Balthazar van Puffelen in de middagprogrammering van radiozender R...