Ulft, Netherlands

Oranjekoorts in Doetinchem komt langzaam op gang

Na de eerste overwinning van het Nederlands Elftal op het WK in Qatar neemt de Oranjekoorts mondjesmaat grotere vormen aan. Dat merken ze ook bij feestwinkel Festival in Doetinchem.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | Rens van Schip | 23 november 2022 16:46 | Aangepast op 23 november 2022 16:46
“Nu de eerste wedstrijd is gespeeld en ze gewonnen hebben, krijgt iedereen weer een beetje vertrouwen en begint het te leven”, vertelt Lars Peters, eigenaar van Festival. “De dag na de wedstrijd merkte ik dat het hier gelijk drukker was met de verkoop van oranje spullen.” Volgens Peters hebben de prestaties van het Nederlands elftal grote invloed op het koopgedrag. “Het is nu nog het kleine, maar hoe verder we komen, dan gaan ze meer naar kleren stappen”, aldus de verkoper. “Ik heb ook ingekocht op bepaalde sjeikpakken in het oranje en dat gaat denk ik pas lopen als ze een ronde verder zijn.”

Van echte Oranjekoorts is in de binnenstad van Doetinchem nog weinig te merken. De kerstversiering wint het ruimschoots van de oranje vlaggen. “Er zijn wel kroegen die het gaan uitzenden en die adverteren er ook wel mee, maar qua versieringen vind ik het meevallen”, schets Gabi Hunter, voorzitter van de ondernemersvereniging, het beeld in de binnenstad. Naast de commotie rondom het WK in Qatar ziet ze ook dat veel ondernemers andere keuzes maken. “Het feit dat het in november en december is en dat is al een drukke tijd voor ons, dus mensen zijn er denk ik ook niet zo mee bezig.

WK tegelijk met Sinterklaas
Hoewel Peters graag zou zien dat er meer oranje in de binnenstad komt, snapt hij zijn collega’s maar al te goed: “Kerst en Sinterklaas komen eraan. Er zijn op dit moment meerdere dingen ‘in the building’ en dan moet je een keuze maken.” Of ondernemers in de binnenstad inkomsten mislopen doordat het een ander WK is dan gewoonlijk durft Hunter niet te zeggen: “Het is sowieso al een gekke tijd. Na de coronajaren, nu een crisistijd. Er moeten ook heel veel mensen veel terugbetalen en de consumenten zijn ook voorzichtig dat merken we echt wel hier in de binnenstad.”

‘Gouden vent’
Peters hoopt in ieder geval dat de Oranjekoorts in Doetinchem tot een hoogtepunt gaat komen dit WK: “Ik sta achter Louis (Van Gaal red.) en ik vind hem een gouden vent. En hij durft te zeggen we Wereldkampioen worden, dus ik ga met hem mee!”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Het Balrijk neemt afscheid, Bart Meijer nieuwe dj bij REGIO8

Dj Bart Meijer is de opvolger van Balthazar van Puffelen in de middagprogrammering van radiozender R...

Hongerig Orion kan eerste hoofdprijs in vijf jaar tijd bijna ruiken

Na vijf jaar is het hoog tijd voor de volleyballers van Active Living Orion om weer een hoofdprijs t...

DZC Vrouwen verslaat Mannen bij Doetinchemse Sportverkiezing

In een tot de nok toe gevuld Schouwburg Amphion zijn maandagavond de prijzen uitgedeeld voor de Doet...

De Graafschap verslaat beloften van Schalke 04 op lege Vijverberg

De Graafschap heeft vrijdagmiddag een besloten oefenduel met het tweede team van Schalke 04 gewonnen...

Stichting Doetinchem Herdenkt zoekt foto's oorlogsslachtoffers

Stichting Doetinchem Herdenkt hoopt in 2025, tachtig jaar na dato, de slachtoffers die vielen bij de...

Doetinchemse kade verrijkt met historische havenkraan

Op de kade van de nieuwe woonwijk Iseldoks aan de oever van de Oude IJssel is een historische havenk...