Ulft, Netherlands

Nieuwe jeugdburgemeester Jorik wil Bronckhorst verduurzamen

Jorik de Greef (10) uit Hengelo is de nieuwe jeugdburgemeester van gemeente Bronckhorst. Vijf kandidaten uit groep 7 van verschillende basisscholen uit de gemeente zaten in de race, maar na onder meer een presentatie en een debat werd Jorik verkozen door de jury.
Tim Rondeel | 20 oktober 2022 14:12 | Aangepast op 20 oktober 2022 14:12
“Ze hebben het alle vijf fantastisch gedaan”, aldus burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst. “En dan is het heel ingewikkeld om een keuze te maken, maar we zijn blij dat Jorik onze nieuwe jeugdburgemeester is.” Toen de naam van Jorik genoemd werd stak hij euforisch zijn arme de lucht in. “Er ging heel veel door me heen”, aldus de Hengeloër. “Super vet.” De kersverse burgemeester werd gekozen wegens zijn aanstekelijke enthousiasme en ideeën over duurzaamheid, een thema wat volgens hem erg belangrijk is. “Omdat anders bijvoorbeeld de wereld vergaat”, schetst Jorik over zijn drijfveer. Ook heeft hij al enkele ideeën om de gemeente te helpen op het gebied van duurzaamheid: “Dat er in een speeltuin dingen komen die elektriciteit kunnen opwekken.”

Het jeugdburgemeesterschap bestaat sinds 2018 in de gemeente. Jorik is in zijn rol aanspreekpunt voor alle kinderen die ideeën hebben voor de gemeente. Een belangrijke taak volgens Besselink: “Je hoort het de kinderen zelf ook zeggen: ‘het is onze toekomst en iedereen beslist er maar over en wij willen er ook over meebeslissen.’ We leven hier samen met elkaar, en om de stem van de kinderen ook te horen vind ik heel erg van belang.” Ook krijgt Jorik aan de zijde van burgemeester Besselink een rol bij allerlei activiteiten, zoals de intocht van Sinterklaas en op Dodenherdenking. “Er komen zo ongelofelijk veel dingen op je pad, die té leuk zijn om niet te doen”, aldus Besselink. “Dus ik denk dat hij heel veel leuke dingen gaat beleven het komende jaar.”

Kinderparlement
Niet alleen Jorik had goede ideeën en daarom is burgemeester Besselink opgelucht dat ze geen afscheid hoeft te nemen van de andere kandidaten. “Ik ben heel blij dat de rest van de kinderen in het kinderparlement komen, omdat ik vond dat de kinderen allemaal leuke ideeën hadden”, laat de volwassen burgemeester weten. “Of het nou over veiligheid ging of over armoede, of speeltuinen. Dus volgens mij wordt het sowieso een heel leuk jaar in het kinderparlement.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal.
Foto: REGIO8

Lees ook

Uitslaande brand in schuur bij woning in Zelhem

In een schuur achter een woning van een ouder echtpaar aan de Keijenborgseweg in Zelhem is vrijdagoc...

Vraag halveert in Bronckhorst, maar Voedselbank blijft noodzakelijk

Het aantal gezinnen dat noodgedwongen bij de Voedselbank Doetinchem aanklopt is binnen twee jaar met...

Monumentale boom in Hengelo flink aangetast door zwam

Een monumentale beuk bij de Algemene begraafplaats aan de Iekink in Hengelo is flink aangetast door ...

Bewoners Dorpsstraat in Laag-Keppel willen actie na proef: ‘Het is genoeg geweest’

Meer dan twintig bewoners van de Dorpsstraat in Laag-Keppel roepen de politiek in een open brief op ...

Leerlingen nemen de macht over in Bronckhorst

Ruim driehonderd groep acht-leerlingen grijpen tijdelijk de macht in de raadzaal van de gemeente Bro...

Bronckhorst pakt centrum Zelhem aan, Vitale Kernen 'ongelofelijk blij'

Bronckhorst wil beginnen met de herinrichting van het centrum van Zelhem om zo de toekomstvisie van ...