Ulft, Netherlands

Kletsnatte grond in de Achterhoek geeft boeren kopzorgen

Foto: REGIO8
Het is nat in de Achterhoek, erg nat, en dat zorgt voor kopzorgen bij boeren. Trekkers van akkerbouwers kunnen door de modder niet het land op, wat betekent dat bijvoorbeeld de aardappels niet gepoot kunnen worden. Ook de gronden van Bert Sloetjes bij Halle liggen vol met water, al meer dan een halfjaar lang.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 7 mei 2024 16:10 | Aangepast op 7 mei 2024 16:10
“Ik zit niet met de handen in het haar, maar de frustratie neemt wel toe”, verzucht Sloetjes, eigenaar van een akkerbouwbedrijf in Halle. Hij wijst naar een perceel waar uien worden verbouwd. “Vorig jaar najaar had het eigenlijk al geoogst moeten worden”, zegt de akkerbouwer. “Maar door de natte winter, het natte voorjaar, en de regen van afgelopen weekend blijft het continue zo nat. Zelfs nu kunnen we nog niet het land op…” Waar normaal het zaaien en poten in volle gang is, of zelfs al bijna afgerond, zit Sloetjes nu gedwongen op zijn handen: “Natuurlijk kan de natuur een hoop herstellen, maar we lopen ontzettend achter. Daardoor zullen de opbrengsten lager zijn.”

Donderdag viel er in korte tijd vijftig millimeter aan regen in de omgeving van Halle. Het Waterschap Rijn en IJssel probeert door het peil in rivieren en beken laag te houden het water af te voeren, maar de organisatie kan maar zoveel. “Het is wel een buitengewoon zorgelijke situatie voor die akkerbouwers”, zegt heemraad Peter Schrijver. “Een heleboel gewassen zijn nog niet gezaaid. De gewassen die wel gezaaid zijn, zoals jonge bietenplantjes, die zijn erg kwetsbaar voor dit soort extreme omstandigheden. Dus er is op sommige plekken helaas veel schade ontstaan.”

Kleinere aardappels?
Met provisorische maatregelen als het graven van greppels probeerde Sloetjes het water van het land te krijgen, zonder succes. Hij waarschuwt nu al voor een slechte oogst en dat kan de consument ook terugzien bij de aardappels die na de zomer in de winkel liggen. “Dat zou best weleens kunnen, sowieso worden ze een stukje kleiner”, zegt de akkerbouwer uit Halle. “Dan zitten we natuurlijk ook nog met een overheid die meent dat we de aardappels op 1 oktober uit de grond moeten hebben. Dat is totaal onhaalbaar. Je kan geen gewas oogsten dat niet oogstrijp is, dus we gaan gewoon over die datum heen.”

Balans bewaken
Voor het Waterschap Rijn en IJssel is het ook een kwestie van de balans bewaken, want de organisatie moet zich ook in een nat voorjaar voorbereiden op een ander weersextreem: droogte. “Dat hebben we vorig jaar gezien, toen hadden we ook een nat voorjaar en was de maand juni ontzettend droog”, herinnert Schrijver. “We zullen echt wel zoveel mogelijk water vasthouden, maar het is de balans opzoeken met elkaar. Om het water op tijd af te voeren, zodat de overlast niet te extreem wordt.”

‘Hoop doet leven’
Wat rest voor Sloetjes en andere boeren is wachten tot de gronden opdrogen, en hopen dat zijn gewassen alsnog flink gaan groeien. Want dat is ook voor de portemonnee van de boer van belang. “Afgelopen jaar heeft heel veel geld gekost”, zegt de akkerbouwer, die aangeeft 'tonnen' aan schade te hebben. Hij hoopt op een paar droge weken: “En hoop doet leven!”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Gas geven en brommers kieken bij optreden Boer Harm op de Zwarte Cross

Nick Hermsen | Bart Sollman | 21 jul 2024 11:24

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

'Achterhoeks Plateau' moet water nu juist langer vasthouden

In het oosten van de Achterhoek is gestart met het opnieuw inrichten van de Beurzerbeek. De wateren ...

Weerboer voorspelt een benauwde Zwarte Cross, met kans op buien

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...

Problemen voor pleziervaart, brug over Oude IJssel blijft gesloten

De brug over de Oude IJssel bij Terborg blijft voorlopig dicht in afwachting van een reparatie. Voor...

Water uit Duitsland komt eraan, geen zorgen bij Waterschap Rijn en IJssel

Het hoge water dat op dit moment Duitsland teistert, stroomt de komende dagen deels richting de Acht...

Nijhof geeft stokje over aan basisschool Halle: 'Een prachtig pand met historie'

Na meer dan 25 jaar de trotse eigenaren te zijn geweest van partycentrum Nijhof in Halle hebben Kari...

Zomer begint, maar écht zomers weer laat op zich wachten in de Achterhoek

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...