Ulft, Netherlands

Hannah (15) schrijft boek over hoogbegaafd zijn in een familie met autisme

De vijftienjarige Hannah Redlich uit Kilder is hoogbegaafd en van jongs af aan mantelzorger voor haar broer die autisme heeft. Om de situatie te verwerken schreef ze het boek 'Het Hoogbegaafde Zusje in een Autistische Familie'.
Charlotte van de Kant | 24 november 2022 15:23 | Aangepast op 24 november 2022 15:23
“Mijn boek heeft ervoor gezorgd dat ik het beter kon accepteren, beter kon reflecteren en dat ik eigenlijk van me af kon schrijven”, vertelt Hannah. “En als ik dan dingen terug las dacht ik echt: ‘Wow ik heb eigenlijk best wel heel veel meegemaakt.’” De zes jaar oudere broer van Hannah was bang dat mensen door het boek zouden denken dat hij een slechte broer is. Het is voor hem lastig dat Hannah voor hem moet zorgen, terwijl hij het liever andersom had gezien. “Mijn broer zei dat hij het heel erg moeilijk vond”, aldus Hannah. “En hij heeft ook gezegd dat hij het zelf nog niet wil lezen, omdat hij voelt dat hij daar nog niet aan toe is, wat ik begrijp. Hij heeft ook gezegd dat mensen waar hij mee omgaat en de mensen van zijn werk het wel aan het lezen zijn. Toen belde hij mij laatst en zei hij: 'Dankjewel, door jou begrijpen mensen mij nu beter', en dat vind ik zo mooi om te horen.”

Hannah schreef het boek ook voor familieleden, hulp- en zorgverleners en docenten. Ze hoopt dat er meer begrip komt voor mensen die in een soortgelijke situatie zitten. “Waar ik heel erg tegenaan loop is dat er nu in de zorg weinig rekening wordt gehouden met mensen die hoogbegaafd zijn en de familieleden van mensen met een beperking worden eigenlijk ook een beetje vergeten”, vindt Hannah. “Er wordt alleen gekeken naar degene met een beperking, maar de mensen daaromheen lijden er ook onder, daar wordt eigenlijk geen rekening mee gehouden. En ik vind dat daar zeker meer begrip voor mag komen.”

Tweede druk van het boek 
Begin november was de boekpresentatie, waar Hannah speciaal zelf een jurk voor had gemaakt. Inmiddels zijn er al meer dan honderd boeken verkocht, tot grote vreugde van de schrijfster. Ze hoopt binnenkort akkoord te kunnen geven voor de tweede druk. “Ik vind het heel erg cool, hoe het overal komt en hoe mensen erop reageren”, vertelt Hannah. “En ook dat ik overal een persoonlijk tekstje in mag schrijven, dat vind ik heel erg leuk om te doen. Als ik dan weer mensen zie die ik helemaal niet ken, die heel ver weg wonen en interesse hebben in mijn boek, dat is gewoon een eer.”

Foto: REGIO8



Lees ook

‘Zo voorkom je dat alle wilde cowboys doen wat ze willen’

Wel of geen grote windmolens in het zogenaamde zoekgebied K? Het dunbevolkte gebied in de driehoek B...

Vergeten verhaal van verzetsheldin Tante Riek tot leven gebracht op het toneel

Ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog de leider van één van de grootste verzetsorganisaties in ons l...

Wehlse Ize (10) gaat Alpe d'HuZes uitdaging aan

De tienjarige Ize Koster uit Wehl hoopt in juni een bijzondere prestatie te leveren. In naam van haa...

Achterhoek omarmt De Graafschap Vrouwen als eerste shirtsponsor

Achterhoekse overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties omarmen het kersverse eerste divi...

Bewoners blussen schuurbrand in Dinxperlo, oorzaak nog onbekend

De bewoners van een woning in Dinxperlo hebben dinsdagavond een brand in hun schuur snel weten te bl...

Speelautomatenhal Eibergen speelbal in handen van verdeelde gemeenteraad

De speelautomatenhal in Eibergen is een speelbal in handen van een verdeelde gemeenteraad. Sommige r...