Ulft, Netherlands

Grote verbouwing van Elver in Nieuw-Wehl gestart

Met een grootschalige verbouwing moet het terrein van zorginstelling Elver in Nieuw-Wehl in tien tot vijftien jaar tijd klaar worden gemaakt voor de toekomst. Het zogenaamde Masterplan betekent onder meer dat de bewoners een eigen studio krijgen, de eerste werkzaamheden zijn deze week gestart.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | 6 oktober 2022 15:57 | Aangepast op 6 oktober 2022 15:57
“We hebben ook een hele puzzel te leggen om het allemaal goed afgestemd te krijgen”, zegt bestuurder Irma Harmelink van Elver over het zogenaamde ‘schuifplan’. “Het moet ook voor bewoners en familie goed gaan. Het zal ook zeker wat overlast geven, maar we proberen dat in goede banen te leiden.” Tijdens de eerste fase wordt de kerk in Nieuw-Wehl omgebouwd naar een dagbestedingsruimte met een kas voor groenteteelt, een nieuw tandzorgcentrum en moeten de eerste 64 nieuwe woningen op het terrein worden gebouwd.

Elver verzorgt opvang voor mensen met een verstandelijke beperking en bezet met de hoofdlocatie een groot deel van Nieuw-Wehl. In het vijfhonderd inwoners tellende dorp zijn zorgen over de overlast, dit maakten omwonenden recent duidelijk op een open dag. Zo spreken buurtbewoners over een groeiend aantal cliënten dat gebruik maakt van de locatie en is er bezorgdheid over de verkeersveiligheid in het dorp en andere incidenten met bewoners. Er werden zelfs protestborden geplaatst bij de locatie.

‘Ik ga niet alles oplossen’
Bij Elver zijn de zorgen van omwonenden bekend. Zo werd er op de open dag met meerdere buurtbewoners gesproken, geeft Harmelink aan. “Daar waar er klachten zijn, kijken we goed naar wat het is en of we er wat aan kunnen doen”, zegt Harmelink, die tegelijkertijd een slag om de arm maakt. “Maar soms heb je het ook met elkaar te doen. Ik ga niet alles oplossen.”

Onderdeel van de gemeenschap
Elver plaatst zich nadrukkelijk in het dorp, want de cliënten zijn in de ogen van Harmelink ook onderdeel van Nieuw-Wehl. “We vervullen hier met elkaar iets wat we als maatschappij belangrijk vinden. Namelijk mensen met een verstandelijke beperking een goede plek en goede zorg geven. We zijn gewoon onderdeel van de gemeenschap, mét wat bijzondere kenmerken.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Elver|Nieuw-Wehl|

Lees ook

'Geslaagde' proef met landbouwsluizen rond Laag-Keppel, voor zomer besluit

De provincie vindt de proef met de landbouwsluizen rond Laag-Keppel ‘geslaagd’. De resultaten zijn d...

Bezorgde inwoners Nieuw-Wehl doen verhaal in Provinciehuis Gelderland

Een groep bezorgde inwoners uit Nieuw-Wehl heeft woensdag tijdens een vergadering van de Gedeputeerd...

Bewoners Dorpsstraat in Laag-Keppel willen actie na proef: ‘Het is genoeg geweest’

Meer dan twintig bewoners van de Dorpsstraat in Laag-Keppel roepen de politiek in een open brief op ...

Elver brengt nieuw leven aan de kerk van Nieuw-Wehl

Een jaar na de aftrap van de grootschalige verbouwing van zorginstelling Elver voor mensen met een v...

Provincie vraagt mening over landbouwsluis tussen Laag-Keppel en Wehl

In een belevingsonderzoek van de provincie kunnen mensen de komende tijd hun mening geven over de ti...

Weerboer Gerrit voorspelt een weekend met buien en af en toe een zonnetje

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek door. O...