Ulft, Netherlands

Duizenden mensen lopen lichtroute Kasteelstad Verlicht

Kasteel Huis Bergh, het Raethuys en andere historische panden in en rond het centrum van 's-Heerenberg stonden in de schijnwerpers tijdens Kasteelstad Verlicht. Bezoekers konden zaterdag en zondag een lichtroute lopen, waarbij meerdere gebouwen in verschillende kleuren werden uitgelicht.
Charlotte van de Kant | 23 januari 2023 15:18 | Aangepast op 23 januari 2023 15:18
“We gebruiken bijna vijfhonderd LED armaturen om alles te kunnen kleuren”, vertelt Dennis Huurenkamp van T3 Live, het bedrijf dat de lichtshow heeft verzorgd. “Ook bewegende verlichting, fonteinen, rookeffecten, eigenlijk alles om een mooie show te kunnen creëren.” Die show is een nieuw element. Iedere twintig minuten was het lichtspektakel te zien vanaf de Wal achter Kasteel Huis Bergh. Het was helemaal aangepast aan het thema van dit jaar: 'Dromen'. “Het is opgezet met muziek, fonteinen en effecten, waardoor het dus een droom wordt waar je je in begeeft”, vertelt Huurenkamp. Esther Peppelman is een van de bezoekers bij de show: “Het was heel cool met alle geluidseffecten, de lichten en de rook tussendoor.”

Rob Vister, van Stichting Montferland Marketing, geeft aan dat er rond de 17.000 mensen in twee dagen de lichtroute hebben gelopen. "Zaterdag waren er ongeveer achtduizend mensen en uit ervaring weten we dat de zondag meestal drukker is. We organiseren dit voor de ondernemers in de stad, voor de mensen en voor de naamsbekendheid van 's-Heerenberg en Montferland. Het is gratis te bezoeken.” Het evenement trok ook bezoekers van over de grens, Christa Vergeer uit Emmerich is erg te spreken het lichtspektakel. “Het is fantastisch, ook die lichtversiering bovenop de Wal, dat had ik niet verwacht”, vertelt Vergeer. “Dat spiegelt helemaal in het water, dat is fantastisch en echt heel mooi.”

Effect op ondernemers
Het evenement heeft volgens Vister een positief effect op de ondernemers uit 's-Heerenberg, in de horecagelegenheden was het tijdens het evenement erg druk. Mede daarom en vanwege het grote aantal bezoekers, heeft de organisatie plannen voor uitbreiding van de editie van volgend jaar. “Het aantal bezoekers dat we nu krijgen is kantje boort, dat kan net. We gaan waarschijnlijk uitbreiden naar een extra dag en dan beginnen we een half uur eerder. We willen meer de stad in en ook gebruik maken van bijvoorbeeld het marktplein met kraampjes. Nog veel meer reuring daaraan geven dan het nu is.”

Positieve berichten
De organisatie is blij met de uitvoering van het evenement en hoort dat ook terug van bezoekers. “Iedereen vindt het fantastisch, het ziet er mooi uit en het is lekker druk. Het loopt goed door, dus iedereen was zeer enthousiast”, vertelt Huurenkamp. Vister: “Als mensen op de Wal staan bij de show en die mensen staan allemaal te klappen daar, dan denk ik dat de jongens die het gemaakt hebben een ongelofelijk tevreden gevoel hebben.”

Foto: REGIO8


Lees meer over:

Montferland|'s-Heerenberg|

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Zeddam op poleposition voor EK veldrijden 2026

Als het aan de Nederlandse wielerunie, Achterhoek in Beweging én de gemeenteraad van Montferland lig...

Jarenlange celstraf voor doodrijden van motorrijder (67) bij Zeddam

Een 24-jarige man uit Roermond moet drie jaar de gevangenis in voor het veroorzaken van een dodelijk...

Automobilisten botsen bij wegversmalling nabij 's-Heerenberg

Twee bestuurders zijn dinsdagavond laat op elkaar gebotst op de weg tussen Zeddam en ’s-Heerenberg. ...