Ulft, Netherlands

De Graafschap houdt vertrouwen in trainer Poldervaart

Na een historisch slechte competitiestart staat De Graafschap op een beschamende negentiende plek in de eerste divisie. De positie van de deze zomer aangestelde trainer Adrie Poldervaart staat daarom onder druk in Doetinchem, maar van een ontslag tijdens deze interlandperiode is geen sprake.
Jasper Hazelaar | 22 september 2022 13:38 | Aangepast op 22 september 2022 13:38
“Het afscheid nemen van een trainer heeft niet altijd geholpen en bijgedragen aan betere resultaten”, zegt algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp, die de afgelopen seizoenen al afscheid nam van Mike Snoei en Reinier Robbemond. “Dat zijn we niet van plan, maar we gaan wel met elkaar kijken naar de situatie. Daar is technisch manager Peter Bijvelds een onderdeel van, daar is de spelersgroep onderdeel van, de spelersraad neemt daar een verantwoordelijkheid in. Die kijken ook heel nadrukkelijk naar zichzelf. En natuurlijk spreken we ook met de trainer en met zijn staf. Dat moet je ook doen, dit moet je met elkaar gaan draaien en alleen dan heb je kans op succes.”

Tijdens de maandvergadering van de raad van commissarissen vielen dinsdagavond harde woorden, maar Poldervaart houdt voorlopig het vertrouwen van de club. Donderdag is daarnaast een crisisberaad met Bijvelds, de technische staf en de spelersgroep, maar afwijken van zijn werkwijze is de oefenmeester niet van plan. “Omdat ik weet dat we met deze werkwijze heel veel dingen heel goed gedaan hebben”, zegt trainer Poldervaart, die wel beaamt dat de resultaten ver ondermaats zijn. “Dat sommige dingen wat veranderd moeten, tuurlijk, dat zijn accenten. Maar we gaan niet opeens elke bal maar naar voren roeien of alleen voor de goal staan. Dat doen we niet.”

Roer om
Het roer is afgelopen zomer omgegaan bij De Graafschap, met Bijvelds als nieuwe technische man en Poldervaart als nieuwe trainer. Ook werden ervaren spelers als Alexander Büttner en Siem de Jong terug naar de Achterhoek gehaald. Een onuitwisbare indruk hebben de nieuwkomers nog niet achtergelaten, maar Ostendorp staat achter de weg die is ingeslagen: “Ook in de keuze om talent te laten rijpen aan de hand van ervaren spelers. Het komt er op dit moment op het veld niet uit, maar ik ben ervan overtuigd dat de ommekeer gaat komen. Ik durf je niet te zeggen wanneer het is.”

Geen stress
Poldervaart maakt rond wedstrijden regelmatig een gespannen indruk, zo sloeg hij in het verloren uitduel met Jong Ajax zijn hand kapot tegen een dug-out. Zelf geeft hij aan om te kunnen gaan met de druk. “Het is niet ineens dat ik dan vreselijk gestrest ben of me rot voel. Ik ben enorm teleurgesteld dat we niks terug kunnen geven, niet aan onszelf, en niet aan het publiek.” Ostendorp heeft begrip: “Ik snap ook dat een trainer in deze situatie niet de rust zelve blijft. Maar we proberen met elkaar in elkaar het vertrouwen uit te blijven stralen en te spreken.”

Hunkeren naar thuiswinst
Na de interlandperiode krijgt De Graafschap, dat de play-offs om promotie halen nog altijd als doelstelling heeft, tegen Jong AZ een nieuwe kans op de eerste thuisoverwinning van het seizoen. Na twaalf wedstrijden zonder zege in eigen huis is het hoog tijd, ziet ook Poldervaart: “Als dat dan met én aanvallend en oogstrelend voetbal moet, dat begrijp ik, maar er zijn niet zo heel veel clubs die dat kunnen. Wij moeten steeds een stapje beter worden en bij ons begint het met een overwining. We hebben gewoon vijf zielige puntjes, dat is het verhaal.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

De Graafschap|

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Önal terug in basis De Graafschap na blessure, Hillen start op de bank

Met Basar Önal op de linkervleugel en verdediger Rio Hillen op de bank gaat De Graafschap vrijdagavo...

Van Huizen sluit voetbalcarrière af met 'laatste wedstrijd' in Wenen

Voormalig De Graafschap-verdediger Toine van Huizen heeft met pijn in zijn hart zijn voetbalschoenen...

De Graafschap verslaat beloften van Schalke 04 op lege Vijverberg

De Graafschap heeft vrijdagmiddag een besloten oefenduel met het tweede team van Schalke 04 gewonnen...

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Streekomroep REGIO8 zendt vrijdagmiddag het oefenduel van De Graafschap met Schalke 04 II op stadion...

De Graafschap verliest zicht op directe promotie

De Graafschap heeft vrijdag na een doelpuntrijke wedstrijd tegen FC Groningen het zicht op directe p...

De Graafschap zoekt met Yadir in de basis aansluiting in Groningen

Na de verloren thuiswedstrijd tegen Jong Ajax hoopt de Graafschap zich vrijdag te revancheren in het...