Ulft, Netherlands

Achterhoek blijkt steeds meer in trek bij drugscriminelen in recordjaar

Foto: REGIO8
Nog nooit eerder heeft de politie meer drugslaboratoria ontmanteld als in 2023. Oost-Nederland, en in het bijzonder de Achterhoek, lijkt steeds meer in trek bij drugscriminelen uit binnen- en buitenland. Vorig jaar rolde de politie in het oosten van het land 22 drugslaboratoria op en werden er op 41 locaties drugsafval gedumpt.
Viggo Zweverink | 22 mei 2024 17:11 | Aangepast op 22 mei 2024 17:11
"Dat is ook niet gek, want als je naar ons werkgebied kijkt zie je veel landelijk gebied. De Achterhoek heeft veel plekken waar criminelen ongezien te werk kunnen gaan", zegt Sven Strijbosch, woordvoerder bij politie Oost-Nederland. "Dat kunnen ideale plekken zijn om een drugslab op te zetten of afval te dumpen." Onder meer in Drempt, Vragender, Terborg en Zelhem zijn de afgelopen jaren drugslaboratoria ontmanteld.

De politie ziet een trend, waarin de financiële zorgen van boeren worden misbruikt door drugscriminelen. "Dan kan het best zo zijn dat wanneer iemand zich met een grote zak geld meldt bij een boer om een schuur te huren, dat diegene daar gevoelig voor is", aldus Strijbosch. "Zo'n boer wordt er zo in meegezogen, dit geldt niet alleen voor boerenbedrijven maar voor alle loodsen en schuren die worden verhuurd."

35 Jerrycans
In Eefde werden vorige maand 35 jerrycans met drugsafval gevonden. Woensdag gaf de politie samen met de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland in een speciale 'ondermijningsbus' uitleg over signalen van drugscriminaliteit. "Ik spreek mensen die inderdaad last hebben van drugscriminaliteit", zegt ondermijningsdeskundige Andries Boneschansker. “Bijvoorbeeld iemand met buren die drugs distribueren en 's nachts telkens iemand aan de deur hebben. Het is een enorme getapte organisatie met distributiecentra, als je daarnaast woont dan is dat heel vervelend."

Recordjaar
Ondanks dat er meer drugslaboratoria worden opgerold, is het onduidelijk hoe het recordjaar tot stand is gekomen. Komt het doordat de politie zijn werk beter uitvoert of doordat er simpelweg meer drugs wordt geproduceerd? "Het is een beetje het kip-en-ei-verhaal, dat is heel lastig te zeggen. Je weet natuurlijk nooit hoeveel labs er precies zijn, daarvoor moet je ze eerst oprollen", geeft Strijbosch aan. "Maar in tijden waar er echt heel veel vraag is naar drugs, is het goed dat wij zoveel mogelijk labs oprollen. In een ideale wereld zijn er natuurlijk nul labs, maar ze zijn er wel degelijk."

Informatie
Het belangrijkste voor de politie is dat de drempel om tips door te geven omlaag gaat. Bij het minste of geringste willen agenten al informatie krijgen. "Je ziet dat mensen vaak twijfelen of iets wel verdacht genoeg is. Meldt het kleinste signaal al bij ons want dat kan net ons aanknopingspunt zijn om ergens uit te komen", zegt Strijbosch. Volgens Boneschansker hoeven mensen niet meteen 112 te bellen: "Als je twijfelt kan je contact opnemen met de gemeente, zij hebben een ambtenaar openbare orde en veiligheid die gespecialiseerd is in ondermijning."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees meer over:

Drugs|Eefde|Drugscriminaliteit|

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Lees ook

Achterhoek en grensgebied blijkt walhalla voor drugscriminelen

Drempt, Didam, Zelhem, criminelen weten de Achterhoek de afgelopen jaren steeds vaker te vinden om d...

Leden 'Achterhoekse drugsbende' meerdere jaren de cel in

Drie mannen uit Doetinchem en één man uit Westendorp hebben een celstraf gekregen voor hun rol in ee...

Woning in Winterswijk op slot na vondst van harddrugs

Een woning in Winterswijk is door burgemeester Joris Bengevoord voor drie maanden afgesloten. In het...

Gezamenlijke aanpak ondermijning werpt vruchten af

De Achterhoekse gemeenten hebben afgelopen week samen met de andere gemeenten uit Noord- en Oost-Gel...

Blijdschap in wijk Detmerskazerne in Eefde nu wateroverlast wordt aangepakt

De werkzaamheden om de wateroverlast in de wijk Detmerskazerne in Eefde te verhelpen zijn begonnen, ...

Bewoners nieuwbouwwijk Detmerskazerne in Eefde klaar met natte voeten

Wat een prachtige woonwijk op het voormalige oefenterrein van Defensie in Eefde had moeten worden, l...