Achterhoekse trots op de Olympische Spelen

Gepubliceerd: 21-07-2021 12:07. Bijgewerkt: 21-07-2021 16:11

De Olympische Spelen in Tokio starten vrijdag officieel met de openingsceremonie. Zeven Achterhoekers zijn afgereisd naar Japan om deel te nemen aan het grootste sportevenement ter wereld, dat is er een minder dan bij de Spelen in Rio de Janeiro.

De Olympische Spelen in Tokio zijn van vrijdag 23 juli tot zondag 8 augustus. Hoewel het aanvankelijk gepland stond voor 2020, is het sportevenement vanwege de coronapandemie verplaatst naar dit jaar. Zwemmer Arjan Knipping uit De Heurne is maandag de eerste Achterhoeker die in actie komt tijdens de Spelen. Voor beachvolleybalster Sanne Keizer, bokser Enrico Lacruz, zeilster Annette Duetz en amazone Merel Blom is het de tweede deelname aan het internationale sportevenement. Een overzicht van alle Achterhoekse deelnemers is onderaan deze pagina te vinden.

Bij de vorige Olympische Spelen, in Rio de Janeiro, deden acht sporters uit de Achterhoek mee. Zeilster Annette Duetz uit Zeddam, roeier Peter Wiersum uit Wichmond, Merel Blom uit Aalten deed mee bij de paardensport en bij de Nederlandse volleyballsters deden de Eibergse Judith Pietersen, Myrthe Schoot uit Winterswijk, Lonneke Sloetjes uit Lichtenvoorde en Harreveldse Femke Stoltenborg mee. BMX'er Jelle van Gorkom uit Lichtenvoorde haalde een zilveren medaille in Rio.

De Achterhoekse deelnemers in Tokio:

Dione Housheer (21), handbal

Dione Housheer uit Ulft gaat deze zomer met de Nederlandse handbaldames voor het eerst mee naar de Olympische Spelen. De handbalster kreeg het goede nieuws te horen tijdens een trainingsstage op Papendal. "Als je daar heen mag en hopelijk ook nog een medaille mag pakken, dat is wel het hoogst haalbare wat er is", liet Housheer eerder weten aan REGIO8. "Het is natuurlijk het grootste wat je mee kan maken dus dat is iets waar je naar uitkijkt." De handbaldames spelen op zondag 25 juli om 02.00 uur de eerste wedstrijd van het toernooi tegen thuisland Japan.

Vivian Sevenich (28), waterpolo
Vivian Sevenich uit Lichtenvoorde maakt onderdeel uit van de selectie van de Nederlandse waterpolodames op de Olympische Spelen. De speelster van het Spaanse CN Mataro is een van de dertien waterpolosters die is opgeroepen voor het team. “Kapot trots!”, schreef de 28-jarige Sevenich in een reactie op haar selectie. “Op naar de Olympische Spelen in Tokio.” De waterpolodames trappen het toernooi af tegen Australië op maandag 26 juli om 11.20 uur.

Arjan Knipping (26), zwemmen
Zwemmer Arjan Knipping uit De Heurne doet mee aan het onderdeel de 400 meter wisselslag. Vorig jaar zocht de Achterhoeker nog naar een zwembad waar hij nog kon trainen, omdat alle zwembaden toen gesloten waren in verband met de coronamaatregelen. "Als zwemmer ben je heel snel het watergevoel in het water kwijt", stelde de atleet toen. Op zaterdag 24 juli 12.00 duikt Knipping voor het eerst het water in tijdens een Olympische wedstrijd.

Sanne Keizer (36), beachvolleybal
Beachvolleybalster Sanne Keizer uit Doetinchem is afgereisd met haar partner Madelein Meppelink naar Tokio. Keizer vertegenwoordigde Nederland op de Olympische Spelen van 2012 in Londen en haalde daar de kwartfinale. "Ik wilde niet terugkeren voor de lol, maar om te winnen. Het gaat me om het spelen voor de medailles”, liet de Doetinchemse weten aan Omroep Gelderland. “Dat is realistisch. We hebben ons de afgelopen jaren een hele steady basis getraind en kennen onze tegenstanders." Op zondag 25 juli treedt het duo voor het eerst aan. Om 14.00 uur is de groepswedstrijd Nederland-Spanje.

Enrico Lacruz (27), boksen
Enrico Lacruz, woonachtig in Didam, neemt voor de tweede keer deel aan de Olympische Spelen. Dit jaar is hij niet minder zenuwachtig dan tijdens zijn eerste Spelen: "Dat gevoel gaat niet weg, het is zo'n bijzonder evenement." In Rio eindigde de 27-jarige topsporter bij de laatste acht. Hij streeft om ten minste dat resultaat opnieuw te halen in Tokio, maar hoopt op meer vertelde hij aan REGIO8: "Ik wil een medaille, het liefst goud natuurlijk, daar gaan we alles aan doen." De bokser komt zondag 25 juli om 04.00 uur voor het eerst in actie, zijn tegenstander is nog niet bekend.

Annette Duetz (28), zeilen

Bij het grote publiek is de in Zeddam opgegroeide Annette Duetz een onbekende, maar in de zeilwereld is ze met haar compagnon Annemiek Bekkering een gevestigde naam. Tijdens de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro werd het duo zevende. Ook werd de Zeddamse in 2018 en 2019 wereldkampioen in de 49erFX-klasse. Dinsdag 27 juli om 05.00 uur starten de spelen voor de kanshebbers op de gouden medaille.

Merel Blom (34), paardensport
Inwoonster van Aalten, Merel Blom, neemt deel aan het paardensport onderdeel Eventing. Voor amazone Blom wordt het de tweede deelname aan de Olympische Spelen. Eerder moest ze nog wel een beetje wennen aan haar status als olympiër. "Het voelt nog steeds alsof ik gewoon cross", vertelde de Aaltense na haar eerste deelname. Op vrijdag 30 juli om 01.00 uur komt ze in actie met haar paard The Quizmaster.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)