Achterhoekse scholieren leren debatteren

Gepubliceerd: 13-02-2019 16:02. Bijgewerkt: 13-02-2019 17:26

Vmbo-scholieren van acht scholen uit de regio zijn onder leiding van een jury met elkaar in debat gegaan tijdens het Achterhoek Debat op het Metzo College in Doetinchem. Bij de behandeling van de verschillende stellingen leren de scholieren om zich uit te spreken over onderwerpen als aantrekkelijk wonen in de Achterhoek, veilig vrijen en de druk van het presteren op school.


“Er zitten een hoop leerlingen bij waarvan ik denk dat ze later in de gemeenteraad terecht kunnen komen", aldus leerkracht Dennis Pastoors van het Metzo College. "Ik weet ook dat een aantal de ambitie heeft om dat te gaan doen. Ik ben dan ook positief verrast." Volgens Pastoors is het goed dat jongeren de kans krijgen om zich uit te spreken tijdens een debat als dit. “Het zijn allemaal scholieren uit de Achterhoek die hieraan meedoen en daarmee probeer ik ook een verbinding te creëren tussen de verschillende scholen in de regio.” Een aantal stellingen gaan ook over de regio. “We hebben te maken met vergrijzing, dus er gaat een stelling over hoe we jongeren in de Achterhoek kunnen houden”, aldus Pastoors.

Britt Hermans is één van de scholieren die deelnam aan het debat. Zij heeft al vier keer eerder meegedaan aan een scholierendebat en heeft daarmee al enige ervaring in het debatteren opgedaan. “Je leert naar anderen te luisteren, maar je leert ook hoe je zelf na kunt denken over bepaalde stellingen”, aldus Hermans. “Ik denk dat het belangrijk is in deze samenleving om goed met elkaar in gesprek te blijven." Britt ziet een carrière in de politiek echter nog niet zo zitten. "Ik vind het nu hartstikke leuk om te doen en blijf het ook zeker doen, maar ik denk niet dat ik er later mijn beroep van ga maken."

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)