Achterhoekse kastelen in race voor titel

Gepubliceerd: 14-01-2022 14:01. Bijgewerkt: 14-01-2022 15:04

Kasteel Huis Bergh en Kasteel Ruurlo zijn genomineerd voor de titel 'het allermooiste kasteel van Nederland'. De verkiezing is opgezet door de ANWB en vijftig kastelen maken kans.

"Nederland telt nog ongeveer 550 kastelen", aldus de ANWB, die samen met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed vijftig kastelen heeft geselecteerd die kans maken op de titel. Niet alle kastelen kwamen in aanmerking voor de selectie: "De kastelen moeten 'makkelijk' toegankelijk zijn voor dagjesmensen", aldus de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond. Ook moeten kastelen die kans willen maken op de titel voldoen aan het hebben van een (gedeeltelijk) zichtbare slotgracht, ophaalbrug, torens en versterkte muren en het moet een rijksmonument zijn. Zowel Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg en Kasteel Ruurlo voldoen volgens de ANWB aan deze criteria en zijn in de race voor de titel 'Het allermooiste kasteel van Nederland'.

Aan de hand van publieksstemmen wordt bepaald welke kastelen in de Top 5 eindigen, die uitslag wordt volgens de ANWB in maart bekendgemaakt. Vervolgens kiest een deskundige jury welk kasteel zichzelf het allermooiste kasteel van Nederland mag noemen. De winnaar wordt op 6 juni, de Dag van het Kasteel, bekendgemaakt. Kasteel Huis Bergh en Kasteel Ruurlo worden, samen met de andere genomineerde kastelen, opgenomen in een boek met de mooiste kastelen van Nederland.

Foto: REGIO8


Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)