Achterhoekse jeugd schiet ouderen te hulp

Gepubliceerd: 03-04-2020 17:04. Bijgewerkt: 03-04-2020 18:45

Kruiswerk Helpt en Achterhoek Werkt slaan de handen ineen om jonge vrijwilligers klussen te laten doen voor kwetsbare ouderen die dit vanwege de coronacrisis niet meer kunnen. De organisaties merken dat name die doelgroep het lastig vindt om zelf hulp in te schakelen.


"Er zijn online heel veel particuliere initiatieven en dat is prachtig", aldus Jeanette Mertens, regiomanager Kruiswerk Achterhoek en Liemers. "Alleen de oudere mensen vinden het heel lastig om daar een selectie in te maken. Ze weten niet wie ze aan de voordeur krijgen en of het wel betrouwbaar is, dat vinden ouderen vooral heel belangrijk." Vanwege de coronacrisis weten veel kwetsbare senioren niet meer hoe ze hun boodschappen kunnen halen of bijvoorbeeld hun hond uit moeten laten. Daar kunnen volgens Mertens de jongeren bij helpen: "Het mooie van de jonge mensen is ook dat zij op een heel makkelijke manier het gesprek aangaan en zo de verbinding met elkaar kunnen maken."

"Het is heel belangrijk dat de kwetsbare ouderen weten dat ze gezien worden en dat ze weten dat we er voor hen zijn, om ze te kunnen helpen", aldus Isa Bartelings, een van de jonge vrijwilligers. Vrijwilliger Jochem Tap geeft aan dat er voor de ouderen ook een sociaal aspect aan verbonden is: "Ze hebben dan even wat minder zorgen en zien iemand anders." Bartelings merkt dat de senioren dankbaar zijn: "Sommige worden een beetje emotioneel en anderen beginnen heel veel te praten. Misschien is dat ook omdat ze dan weten dat ze een luisterend oor hebben. Ze zijn allemaal heel positief en erg dankbaar."

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)